
Je li ovo najfinija slastica ikada?

Korak po korak kako pripremiti dvije omiljene blagdanske slastice: vanilin kiflice i slasnu božićnu tortu od čokolade s okusom naranče
Zamisliti Božić bez mirisa kiflica i čokolade gotovo je nezamislivo. Malene i savršenog oblika, mekane i prhke i tope se u ustima – vanilin kiflice omiljeni su blagdanski suhi kolač. Odlično je kod njih što, ako se ne pojedu odmah, u limenoj kutiji mogu stajati desetak dana i što dulje stoje, to su ukusnije. Hoćete li u smjesu brašna, margarina i šećera dodati orahe, bademe, lješnjake ili kokos ovisi samo o vašem ukusu, a poseban šarm će im dati šećer u prahu u koji ih se treba uvaljati još dok su vruće. Torta od čokolade je pak prava kraljica blagdanskog stola - kompaktni biskvit u kojem dominira rastopljena čokolada i margarin uz miris naranče te fini ganache, zadovoljit će ukuse i najzahtjevnijih nepca. Evo kako pripremiti ove dvije slastice, korak po korak.
Vanilin kiflice
Sastojci:
280 grama glatkog brašna
210 grama margarina Zvijezda stolni
140 grama mljevenih oraha
70 grama šećera
2 žlice vrhnja
1 bjelanjak
Šećer u prahu
Hladni margarin izmrviti u brašno, dodati mljevene orahe, šećer, bjelanjak i vrhnje te brzo oblikovati tijesto.
Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti najmanje pola sata u hladnjaku.
Limeni pleh obložiti papirom za pečenje i oblikovati kiflice te slagati jednu do druge uz razmak oko jedan centimetar.
Peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta, dok kiflice ne požute.
Vruće ih uvaljati u šećer u prahu i najbolje spremiti u limene kutije s poklopcem.
Fina čokoladna torta
Sastojci:
8 jaja
150 grama šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Naribana korica neprskane naranče
Naribana korica neprskanog limuna
200 grama tamne čokolade
250 grama margarina Zvijezda stolni
4 žlice oštrog brašna
2 dl mlijeka
Za kremu:
400 grama tamne čokolade
1 litra Zvijezda šlaga
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke uz malo soli umutiti u čvrstu pjenu.
Žumanjke izmiješati sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom, limunovom i narančinom koricom.
Na pari rastopiti margarin i čokoladu, dodati smjesi sa žumanjcima, ručno umiješati brašno i bjelanjke (postupno, u tri navrata, ne miješajući previše) te smjesu peći u kalupu za torte sat vremena na 160 stupnjeva Celzijevih.
Pečeni biskvit zaliti hladnim mlijekom.
Skuhati ganache: lagano zagrijati šlag, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne.
Izliti na biskvit.
Torta treba odstajati u hladnjaku jedan dan da se stisne.


















