RECEPT ZA KOJIM SE POMAMILA CIJELA HRVATSKA: /

Je li ovo najfinija slastica ikada?

Korak po korak kako pripremiti dvije omiljene blagdanske slastice: vanilin kiflice i slasnu božićnu tortu od čokolade s okusom naranče

VOYO logo
VOYO logo

Zamisliti Božić bez mirisa kiflica i čokolade gotovo je nezamislivo. Malene i savršenog oblika, mekane i prhke i tope se u ustima – vanilin kiflice omiljeni su blagdanski suhi kolač. Odlično je kod njih što, ako se ne pojedu odmah, u limenoj kutiji mogu stajati desetak dana i što dulje stoje, to su ukusnije. Hoćete li u smjesu brašna, margarina i šećera dodati orahe, bademe, lješnjake ili kokos ovisi samo o vašem ukusu, a poseban šarm će im dati šećer u prahu u koji ih se treba uvaljati još dok su vruće. Torta od čokolade je pak prava kraljica blagdanskog stola - kompaktni biskvit u kojem dominira rastopljena čokolada i margarin uz miris naranče te fini ganache, zadovoljit će ukuse i najzahtjevnijih nepca. Evo kako pripremiti ove dvije slastice, korak po korak.

Vanilin kiflice

Sastojci:

280 grama glatkog brašna

210 grama margarina Zvijezda stolni

140 grama mljevenih oraha

70 grama šećera

2 žlice vrhnja

1 bjelanjak

Šećer u prahu

Priprema:

Hladni margarin izmrviti u brašno, dodati mljevene orahe, šećer, bjelanjak i vrhnje te brzo oblikovati tijesto.

Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti najmanje pola sata u hladnjaku.

Limeni pleh obložiti papirom za pečenje i oblikovati kiflice te slagati jednu do druge uz razmak oko jedan centimetar.

Peći na 180 stupnjeva Celzijevih oko 15 minuta, dok kiflice ne požute.

Vruće ih uvaljati u šećer u prahu i najbolje spremiti u limene kutije s poklopcem.

Fina čokoladna torta

Sastojci:

8 jaja

150 grama šećera

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

Naribana korica neprskane naranče

Naribana korica neprskanog limuna

200 grama tamne čokolade

250 grama margarina Zvijezda stolni

4 žlice oštrog brašna

2 dl mlijeka

Za kremu:

400 grama tamne čokolade

1 litra Zvijezda šlaga

Priprema:

Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke uz malo soli umutiti u čvrstu pjenu.

Žumanjke izmiješati sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom, limunovom i narančinom koricom.

Na pari rastopiti margarin i čokoladu, dodati smjesi sa žumanjcima, ručno umiješati brašno i bjelanjke (postupno, u tri navrata, ne miješajući previše) te smjesu peći u kalupu za torte sat vremena na 160 stupnjeva Celzijevih.

Pečeni biskvit zaliti hladnim mlijekom.

Skuhati ganache: lagano zagrijati šlag, dodati izlomljenu čokoladu i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne.

Izliti na biskvit.

Torta treba odstajati u hladnjaku jedan dan da se stisne.

Želite još više savjeta i ideja kako ispeći savršene kolače? Pročitajte ih u velikom blagdanskom specijalu Zvijezde.

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali