Kuhinja i recepti /

Raznoliko i fino: Spoj Mediterana i kontinenta za svačije nepce

Dalmatinska kuhinja najčešće se poistovjećuje s ribljim specijalitetima, ali u stvarnosti većina spize ovoga podneblja vezana je uz meso.

VOYO logo
VOYO logo

Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme: PG San , OPG Jančo i PG Kolesarić . S obzirom da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso. Osim vrhunske svinjetine, u Kauflandu pronađite i junetinu domaće kvalitete s oznakom Baby Beef.

Dok se na obali više spremaju laganija jela mediteranskog štiha, u kuhinjama dalmatinskog zaleđa vladaju konkretniji okusi. Jednostavnost je glavna odlika ove kuhinje, a svoju aromatičnost duguje bogatstvu mediteranskih začina. Dalmacija se diči brojnim specijalitetima, od dalmatinskog pršuta i paškog sira do slanih srdelica i ukusne pašticade stoga će svako nepce biti oduševljeno okusima ovoga podneblja.

Sinjski arambaši tradicionalno je jelo Cetinske krajine koje se obično sprema u vrijeme velikih proslava, poput Božića i Nove godine ili Sinjske alke i Velike Gospe. Ovo jelo je toliko posebno da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske. Ime jela dolazi iz vojnog žargona jer su se arambaši slagali u posude kao vojnici, a harambaša je inače vođa čete alkarskih momaka.

Arambaši se često uspoređuju sa sarmama te iako ima sličnosti, ova dva jela se razlikuju u nekoliko koraka. Arambaši ne sadrže rižu poput sarmi te se u arambašima ne koristi mljeveno meso, nego sitno sjeckano svinjsko i goveđe/juneće meso. Da ne duljimo, pogledajte u nastavku recepturu za tradicionalne sinjske arambaše i isprobajte ovaj specijalitet, koji se u cetinskom kraju sprema već stoljećima.

Sinjski arambaši: jelo toliko posebno da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara

Trebat će vam:

kiseli kupus (glavica +ribani)

junetina

svinjetina

slanina

suho meso

luk

češnjak

peršin

muškatni oraščić

klinčić

lovor

zrna papra

Sitno nasjeckajte slaninu, češnjak i peršin te ih zajedno promiješajte. Usitnite luk i nožem sitno narežite meso. Meso posolite i popaprite te mu dodajte luk, pripremljenu smjesu od slanine, muškatni oraščić i klinčić. Ostavite u hladnjaku par sati da se svi sastojci sljube.

Listove kupusa očistite od tvrdog dijela, napunite ih mesnom smjesom i umotajte sarmice.

Namastite posudu i složite dio ribanog kupusa. Na njega složite redove arambaša, a u sredinu stavite goveđu kost, lovor i par zrna papra (ako želite, možete dodati malo koncentrata rajčice). Kad ste napunili lonac, na vrh složite suho meso. Ostatak naribanog kupusa složite po vrhu i zalijte vodom. Ostavite da krčka na laganoj vatri tri do četiri sata. Poslužite uz pire krumpir.

Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti Hrvatske OVDJE .

Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali