
Raznoliko i fino: Spoj Mediterana i kontinenta za svačije nepce

Dalmatinska kuhinja najčešće se poistovjećuje s ribljim specijalitetima, ali u stvarnosti većina spize ovoga podneblja vezana je uz meso.
Svako jelo, pa tako i ovo, najbolje je kada se biraju svježe namirnice. Garancija svježine i kvalitete svakako su naša domaća gospodarstva koja s ljubavlju i predanošću uzgajaju hranu. Svježe, 100% hrvatsko svinjsko meso na police Kauflanda stavile su tri hrvatske farme: PG San , OPG Jančo i PG Kolesarić . S obzirom da je ishrana izuzetno bitna za kvalitetu mesa, gospodarstva u ishrani koriste isključivo hranu koja je proizvedena u Hrvatskoj – prirodnu i bez upotrebe GMO-a. Čitava ta briga osigurava kvalitetno i sočno meso. Osim vrhunske svinjetine, u Kauflandu pronađite i junetinu domaće kvalitete s oznakom Baby Beef.
Dok se na obali više spremaju laganija jela mediteranskog štiha, u kuhinjama dalmatinskog zaleđa vladaju konkretniji okusi. Jednostavnost je glavna odlika ove kuhinje, a svoju aromatičnost duguje bogatstvu mediteranskih začina. Dalmacija se diči brojnim specijalitetima, od dalmatinskog pršuta i paškog sira do slanih srdelica i ukusne pašticade stoga će svako nepce biti oduševljeno okusima ovoga podneblja.
Sinjski arambaši tradicionalno je jelo Cetinske krajine koje se obično sprema u vrijeme velikih proslava, poput Božića i Nove godine ili Sinjske alke i Velike Gospe. Ovo jelo je toliko posebno da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske. Ime jela dolazi iz vojnog žargona jer su se arambaši slagali u posude kao vojnici, a harambaša je inače vođa čete alkarskih momaka.
Arambaši se često uspoređuju sa sarmama te iako ima sličnosti, ova dva jela se razlikuju u nekoliko koraka. Arambaši ne sadrže rižu poput sarmi te se u arambašima ne koristi mljeveno meso, nego sitno sjeckano svinjsko i goveđe/juneće meso. Da ne duljimo, pogledajte u nastavku recepturu za tradicionalne sinjske arambaše i isprobajte ovaj specijalitet, koji se u cetinskom kraju sprema već stoljećima.
Sinjski arambaši: jelo toliko posebno da se nalazi na popisu zaštićenih nematerijalnih hrvatskih kulturnih dobara
kiseli kupus (glavica +ribani)
junetina
svinjetina
slanina
suho meso
luk
češnjak
peršin
muškatni oraščić
klinčić
lovor
zrna papra
Sitno nasjeckajte slaninu, češnjak i peršin te ih zajedno promiješajte. Usitnite luk i nožem sitno narežite meso. Meso posolite i popaprite te mu dodajte luk, pripremljenu smjesu od slanine, muškatni oraščić i klinčić. Ostavite u hladnjaku par sati da se svi sastojci sljube.
Listove kupusa očistite od tvrdog dijela, napunite ih mesnom smjesom i umotajte sarmice.
Namastite posudu i složite dio ribanog kupusa. Na njega složite redove arambaša, a u sredinu stavite goveđu kost, lovor i par zrna papra (ako želite, možete dodati malo koncentrata rajčice). Kad ste napunili lonac, na vrh složite suho meso. Ostatak naribanog kupusa složite po vrhu i zalijte vodom. Ostavite da krčka na laganoj vatri tri do četiri sata. Poslužite uz pire krumpir.
Još zanimljivih recepata pronađite na našoj gastonomskoj karti Hrvatske OVDJE .







![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)










