RECEPT TJEDNA /

Od predjela do deserta: Imamo slasne ideje za današnji ručak, polizat ćete prste

Kristina Musulin večerom je oduševila goste i odnijela je pobjedu u ovom tjednu

VOYO logo
VOYO logo

Ovotjednu 'Večeru za 5' otvorila je poduzetnica Kristina Musulin. U svom domu u Petrinji ugostila je Mariju, Ivu, Katarinu i Nermina, a oni su je za jela nagradili s visokih 39 bodova. Iako Nermin ne jede svinjetinu, oduševila ga je večerom i atmosferom pa je dao 10 bodova i poručio, ''sve je bilo predivno, od predjela do deserta, atmosfera također, da je bilo više, dao bi više". Devetku je za ovaj meni udijelila samo Iva, kojoj je desert bio presladak i obilan.

Popularnu emisiju možete pratiti na RTL-u, kao i na platformi Voyo.

Predjelo

Pierogi

Za tijesto:

1/2 kg brašna​

oko 3 dl vode​

1 žlica maslaca​

prstohvat soli​

Punjenje sa sirom:

6-7 kuhanih krumpira​

300 g krem sira​

Mala žličica Vegete​

2 luka​

2 žlice maslaca​

U vodu staviti prstohvat soli i žlicu maslaca, te čekati da zakipi. Čim zakipi maknuti sa štednjaka i smjesom preliti brašno, te zamijesiti tijesto. ​Na maslacu prepržiti sitno nasjeckani luk, te zajedno pomiješati sa sirom, umrvljenim kuhanim krumpirom i Vegetom tako da se dobije kompaktna smjesa​. ​Napraviti preljev od karameliziranog luka i špeka i dodati malo kiselog vrhnja.

Glavno jelo

Ribbe

Meso

(2 - 3 kg) svinjske potrbušine​

3 žličice soli​

1 ½ žličice mljevenog crnog papra​

½ velikog luka​

¾ šalice (180 ml) vode​

Crveni kupus

2 žlice maslaca ili svinjske masti​

900 g crvenog kupusa​

2 jabuke​

1 glavica luka​

3 žlice jabučnog octa​

240 ml nezaslađenog jabučnog soka​

1 žlica džema od bobica (prema želji)​

1 lovorov list​

2 klinčića​

1 žlica šećera​

sol, papar​

Umak

4 žlice maslaca​

4 žlice pšeničnog brašna​

1 l temeljca​

2 dl masnoće od rebara​

sol​

papar​

Pire krumpir

1 kg krumpira​

Maslac​

sol​

Meso ispeći. Poslužiti uz crveni kupus, umak i pire krumpir.

Desert

Cuatro Laches

Biskvit

6 jaja​

80 grama šećera​

1 vanilin šećer​

200 grama glatkog brašna​

8 grama praška za pecivo​

Za zalijevanje biskvita:

800 ml mlijeka s minimalno 2,8% mliječne masti​

400 ml vrhnja za šlag​

300 ml kondenziranog mlijeka​

2 dcl Baylisa​

Karamel sloj:

200 grama šećera​

50 grama maslaca​

200 ml vrhnja za šlag​

Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.​ Zatim u snijeg ubaciti šećer i vanilin šećer te opet sve miksati da se dobije bijela sjajna smjesa.​ U smjesu dodavati jedan po jedan žumanjak te iza svakog mutiti smjesu.​ Dodati glatko brašno i prašak za pecivo u dva puta, te sve ručno umutiti da se dobije jednolična smjesa.​ Protvan veličine 33×19 centimetara obložiti papirom za pečenje.​ Iskrenuti smjesu za biskvit u protvan i dobro je izravnati. Lupite par puta protvanom o tvrdu podlogu.​ Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa 25 minuta.

U većoj posudi pomiješati mlijeko, vrhnje za šlag i kondenzirano mlijeko i Baylies te sve dobro izmiješajte.​ Cijelu dobivenu tekućinu treba ravnomjerno zaliti po biskvitu.​ Tako pripremljen kolač staviti na sat vremena u frižider da biskvit postane sočan.​

Za karamelu staviti na slaboj vatri šećer da se otopi i pri tome ne miješati, nego par puta protresti posudu.​ Kada se šećer potpuno otopi, maknuti s vatre te unutra ubaciti maslac.​ Smjesa će se zapjeniti, ali to je sve normalno.​ Miješati smjesu par minuta neprestano. Opet maknuti smjesu sa strane da bi se ulilo vrhnje za šlag.​ Sada uz stalno miješanje kuhati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.​ Maknuti dobivenu karamelu sa strane da se prohladi.​

Prohlađenu karamelu nanijeti žlicom preko kolača, izravnati, te pustiti par minuta da se stegne.​ Za ukrašavanje istući vrhnje za šlag, staviti ga u vrećicu za zamrzavanje i onda škarama odrezati vrlo mali rub.​ Raditi ravne vodoravne crte po kolaču na udaljenosti od oko 3 centimetra.​ Zatim uzeti štapić za roštilj ili čačkalicu i njome povući crtu u jednom pravcu.​

Par centimetara dalje napraviti isto i na isti način do kraja širine protvana.​ Okrenuti protvan te na isti način povlačeći štapić između napravljenih šara napraviti šare u suprotnom smjeru.

Kolač staviti u frižider da se ohladi preko noći prije rezanja i posluživanja​.

POGLEDAJTE VIDEO Francuski veleposlanik otkrio nam je recept za jednostavnu i finu tortu: Evo što vam treba

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali