
Pripremaš božićni ili novogodišnji party? Onda će ti sigurno trebati ovih 8 recepata za prefine zimske koktele

Svaki je poseban na svoj način
Kokteli su odavno prestali biti sinonim za ljeto, iako priznajemo da volimo uživati u Mohitu, Sex On The Beachu ili Cosmopolitanu. Njih ćemo za sada staviti na stranu jer smo skupile osam recepata za nešto drukčije koktele koji su odlični za božićne ili novogodišnje zabave. Njam!
Liker od jaja je jedan od starih božićnih klasika koji je jednostavno napraviti, a ima odličan okus.
10 žumanjaka
500 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
250 ml slatkog vrhnja
oko 500 ml konjaka, viskija ili sličnog alkoholnog pića
Žumanjke miksaj sa šećerom u prahu oko 3 minute, dok smjesa nije kremasta i pjenasta. Dodaj joj vanilin šećer i slatko vrhnje te miješaj žlicom.
U smjesu malo po malo dodavaj alkohol, a na kraju sve procijedi kroz gazu. Liker čuvaj u bocama u hladnjaku, maksimalno dva tjedna.
Od njega će ti definitivno mirisati cijela kuća, a gosti će biti oduševljeni nečime tako finim. Super je što se pije vruć pa ga po potrebi možeš podgrijavati.
1 l crvenog vina
pola litre crnog čaja ili soka grožđa
pola litre ruma
sok jedne naranče i jednog limuna
4 klinčića
jedna korica cimeta
500 g šećera
U lonac ulij vino, čaj ili sok od grožđa, sok limuna i naranče, cimet, klinčiće i par kolutova limuna i naranče.
Punč kuhaj na laganoj vatri oko 5 minuta, ali pazi da ne zavrije. Dok je vruć dodaj mu šećer i rum te dobro promiješaj.
Zašto bi mohito morao biti rezerviran samo za ljeto? Evo jednog odličnog recepta za neobičan, ali slastan koktel.
sok jedne limete
2 žlice bijelog ruma
1 žlica ruma s kokosom
5 žlica kokosovog mlijeka
mineralna voda
1 žlica šećera
sjemenke šipka
8 listova svježe metvice
U vrču miješaj sok limete, šećer i metvicu dok se metvica malo ne raspadne. Vrč do pola napuni ledom.
U blenderu izmiksaj bijeli i kokosov rum te kokosovo mlijeko dok ne dobiješ glatku smjesu.
Prelij preko leda i dobro promiješaj. Na kraju dodaj mineralnu vodu i ukrasi šipkom te metvicom.
Evo još jednog pravog zimskog koktela koji grije bolje od tople dekice. Svidjet će se svima, a jednostavno ga je napraviti.
2 l crnog vina
2 jabuke
2 kruške
malo naribanog đumbira
1 šalica očišćenog šipka
pola šalice rakije ili votke
1 žlica cimeta
Za početak cijele jabuke prelij rakijom ili votkom te pusti neka odstoje barem sat vremena. Potom njih i kruške nareži na kockice te ih pomiješaj s đumbirom, šipkom i cimetom.
Sve prelij vinom i pusti da odstoji barem 2 sata prije posluživanja. U sangriju možeš dodati i kolutove limuna ili svježe brusnice.
Gorka naranča nije po svačijem ukusu, ali njezin reski okus odlično nadopunjava sok od limete, votka i šampanjac. Mmmm...
sok od pola gorke naranče
sok od pola limete
30 ml votke
8 listića metvice
šampanjac
U velikom vrču pomiješaj sok gorke naranče, limete i votku.
Na vrh dodaj šampanjac, ukrasi listićima metvice te u koktel ubaci par kolutova gorke naranče.
120 ml votke
60 ml likera od kave
4 žlice čokoladnog sirupa
1 žlica ekstrakta vanilije
prstohvat đumbira u prahu
125 ml punomasnog mlijeka
tučeno slatko vrhnje
U shakeru protresi votku, liker od kave, sirup, ekstrakt vanilije i đumbir. Dodaj led i ponovno protresi.
Koktel ulij u čaše i na vrh stavi malo tučenog slatkog vrhnja te ukrasi prstohvatom đumbira u prahu.
Vrlo jednostavan koktel, a poseban zbog sočnih malina kojeg fino nadopunjuje liker od limuna i prošek. Definitivno je izbor za nekog tko nema puno vremena za smišljanje pića za party.
700 ml prošeka
125 ml limoncello likera
šaka smrznutih malina
6 listića mente
U velikoj posudi pomiješaj prošek i limoncello. Prelij ga preko malina i ukrasi metvicom.
Ovaj simpatični plavi malac osvaja na prvi pogled, a i na prvi okus. Blue Curaçao liker odlično se slaže s ostalim sastojcima u ovakvim i sličnim koktelima, a kokosovo mlijeko mu daje dodatnu gustoću.
1 žlica kukuruznog sirupa
240 ml soka od ananasa
120 ml votke ili ruma
120 ml Blue Curaçao likera
120 ml gustog kokosovog mlijeka
kokosovo brašno
3 šalice leda
Rub čaša premaži sirupom i uroni u kokosovo brašno. Ostale sastojke izmiksaj u blenderu dok koktel nije sasvim glatke teksture, a zatim ga ulij u pripremljene čaše.
Kakav je to party bez barem jednog čokoladnog koktela? U ovaj ide tek nekoliko sastojaka, a čokolada i mentol se dosta dobro slažu. Za rub čaše umjesto bombona od peperminta možeš iskoristiti i usitnjene 'candy cane' štapiće.
240 ml čokoladnog mlijeka
jedan čep čokoladnog likera
pola čepa likera od mentola
ustinjeni bomboni od peperminta
Rub čaša za martini premaži likerom od mentola i uroni u usitnjene bombone. Sve sastojke protresi u shakeru ili ih promiješaj u nekoj posudi te potom ulij u čaše.













