
Kava s produženim djelovanjem. Što je to?

Od instant kafe do ledenog frapea, kava nikada nije imala toliko uzbudljivih varijanti kao danas. Međutim, znanstvenici su napravili nešto sasvim novo...
Iako sada možda zvuči nevjerojatno, nekada, kada biste rekli - kava, nije bilo nedoumica na kakvu se tačno kavu misli.
Tako je bilo u 16. stoljeću, kada je u arapskim kafeterijama započeta kultura ispijanja ovog napitka.
Kako se popularnost kave ubrzano širila, počela se uzgajati u različitim dijelovima svijeta i dobivati podvrste – američki kontinent iznedrio je havajsku Konu i jamajkansku Blue Mountain, dok je Mocha nastala u Jemenu, a Java na indonežanskim otocima.
Dostupna i u svemiru
Danas se u ovom napitku uživa čak i u svemiru – još od misije Apolla 11 stalni je suputnik putovanja Američke svemirske agencije NASA.
Dalji razvoj kave pratile su inovacije koje su dovele do današnjih nevjerojatnih 5.000 verzija, koliko postoji u portfoliju najvećeg svjetskog proizvođača.
Jedan od ključnih trenutaka bio je nastanak espressa, pronalaskom aparata za pravljenje kave u rinfuzi 1885. godine. Već nekoliko godina kasnije nastaje kava bez kofeina, a krajem tridesetih, tvrtka Nestlé osmišljava prvu instant kavu, lako topivu u vodi.
Brojne inovacije
Među popularnim vrstama bez kojih je danas nezamislivo uživanje u kavi su cappuccino i frape, nastao u Grčkoj, mešanjem kave s hladnom vodom i kockama leda.
Instant kave s aromama na tržište su stigle osamdesetih godina, a u sljedećem desetljeću i recept cappuccina s prepoznatljivom, raskošnom pjenom, koja poboljšava kremastu teksturu mlijeka na vrhu šalica.
Brojne inovacije dovele su do situacije u kojoj vas više nitko ne pita želite li kavu, već kakvu kavu želite.
Kava s vremenskim djelovanjem
Istraživači nastavljaju predani rad na daljem inoviranju ovog napitka – znasntvenici Politehničke škole Lausanne i ciriškog Univerziteta ETH u suradnji sa stručnjacima iz Centra za istraživanje tvrtke Nestlé krajem prošle godine najavili su mogućnost proizvodnje kave s vremenskim otpuštanjem kofeina.
Formula će omogućiti da se energija u našem organizmu povećava postupno, a ne trenutno, kao i da se održi cijeli dan.
Produženo djelovanje je moguće zahvaljujući kubosomima, mikroskopskim kapsulama od molekula lipida i vode, koji se kao nosači aktivnih supstanci vremenom rasprše i kontrolirano ispuštaju sadržaj.
Uzgoj u pustinji... i na drugim planetima
Zanimanje javnosti privuklo je i nedavno otrkiće australskih znanstvenika, gen koji omogućava opstanak usjeva u pustinjskim uvjetima, pa i na drugim planitama.
Ovakva otkrića najavljuju promjene koje su nekad mogle biti zamišljene samo u domenu znanstvene fantastike, a koje će dalji razvoj i inoviranje kave učiniti još uzbudljivijima.













