
Osvježavajuća poslastica na francuski način: Pita od limuna s meringom

Meringa je odlična za ukrašavanje pita, semifreddo ili kao baza za kreme
Meringa zpravo nije ništa drugo nego šaum od bjelanjaka, no on je poseban baš zbog tog jer ostaje kremast. O limunu ne valja pisati romane jer i sami znate kako je odličan u mnogim kolačima, a posebno u pitama. Upravo danas za vas imamo recept koji neće oduševiti samo vaše oči, već i sva ostala osjetila - bogatu, a osvježavajuću pitu s limunovom kremom i meringom.
Tijesto
375 g brašna
1 žlica soli
175 g margarina
2 žumanjka
5-6 žlica hladne vode
Nadjev
135 g šećera
3 jaja
naribana korica i iscjeđeni sok od 5 limuna
30 g gustina
115 g hladnog margarina
Meringa
3 bjelanjka
150 g šećera
4 žlice vode
Prvo napravite prhko tijesto tako da pomiješate brašno i sol te im dodajte hladan maslac. Sve sjedinite prstima dok ne dobijete mrvice.
Dodajte žumanjke te miješajući tijesto rukama, dodajte žlicu po žlicu hladne vode. Kada umjesite tijesto koje se odvaja od posude, umotajte ga u plastičnu foliju i stavite da se odmara u hladnjaku oko pola sata.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto debljine oko 5 mm, smjestite ga u kalup za pite. Izbodite ga vilicom nekoliko puta, prekrijte ga papirom za pečenje i na njega stavite sušeni sirovi grah.
Tijesto pecite na 180 °C oko 20 minuta (grah će spriječiti da se napuše). Za nadjev na pari miješajte jaja, limunov sok, koricu, šećer i gustin. Kada se počne zgušnjavati, sklonite s vatre i dodajte margarin.
Nadjev rasporedite po tijestu. Meringu napravite zagrijavanjem šećera i vode do 121 °C, a sirup tada dodajte istučenim bjelanjcima. Pitu ukrasite ružicama od meringe. U slast!


















