
Napravite savršeno kremasti i zdravi sladoled u blenderu: Djeca će ga obožavati

Ovaj domaći sladoled dokaz je da zdrave slastice mogu biti jednostavne, brze i ukusne
U potrazi za savršenom ljetnom slasticom koja je istovremeno ukusna i zdrava, roditelji često nailaze na izazove. Kupovni sladoledi puni su šećera i aditiva, dok priprema domaćeg sladoleda zvuči komplicirano i zahtjeva posebne aparate. No, postoji rješenje koje će oduševiti i djecu i roditelje: kremasti, osvježavajući i potpuno prirodan sladoled uz pomoć običnog blendera.
Ovaj recept za sladoled od banane i jagoda s jogurtom ne samo da je nevjerojatno jednostavan, već je i prilika da iskoristite prezrele banane i uključite djecu u zabavnu kulinarsku aktivnost. Rezultat je slastica bogata vitaminima i proteinima, bez dodanog bijelog šećera, koja teksturom podsjeća na pravi talijanski gelato, piše Bigger Bolder Baking.
Recept za domaći sladoled od jagoda i banana
Ključ savršeno kremastog sladoleda bez upotrebe skupih aparata krije se u jednom jednostavnom triku: korištenju smrznutog voća. Smrznute banane, kada se izmiksaju, stvaraju gustu i glatku bazu koja je prirodno slatka i ima teksturu sladoleda mekog posluživanja. Što su banane zrelije i imaju više smeđih točkica, to će sladoled biti slađi pa često nije potrebno dodavati puno zaslađivača.
Grčki jogurt dodatno obogaćuje slasticu, dajući joj proteine, blagu kiselost koja uravnotežuje slatkoću voća te dodatnu kremoznost. Za najbogatiji okus preporučuje se koristiti punomasni grčki jogurt.
Sastojci za četiri osobe:
-
3 veće i zrele banane
-
1 šalica jagoda (oko 150 g), svježih ili smrznutih
-
½ šalice (oko 130 g) punomasnog grčkog jogurta
-
1-2 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
-
½ čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Prvi i najvažniji korak je priprema banana. Ogulite ih, narežite na kolutiće debljine oko dva centimetra, rasporedite na pladanj obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata, a idealno preko noći. Dobro smrznute banane ključne su za postizanje prave teksture.
- Kada ste spremni za pripremu, u blender prvo stavite grčki jogurt, med i ekstrakt vanilije. Dodavanje tekućih sastojaka na dno pomaže blenderu da lakše pokrene oštrice. Zatim dodajte smrznute kolutiće banane i jagode.
- Miksajte na visokoj brzini dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta. Možda ćete morati zaustaviti blender nekoliko puta i špatulom pogurati smjesu prema oštricama. Budite strpljivi jer proces može potrajati minutu-dvije. Sladoled je gotov kada nema komadića voća i kada je smjesa gusta i ujednačena.
- Poslužite ga odmah, dok je još mekan i kremast. Možete ga ukrasiti svježim voćem, komadićima tamne čokolade ili šarenim mrvicama.
Ovaj recept je nevjerojatno svestran. Umjesto jagoda možete koristiti maline, borovnice, mango ili breskve. Za čokoladnu verziju dodajte žlicu nezaslađenog kakaa u prahu, a za bogatiji okus, žlicu maslaca od orašastih plodova. Ako želite izbjeći mliječne proizvode, grčki jogurt možete zamijeniti gustim kokosovim jogurtom.
Ako vam ostane sladoleda, prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu i pohranite u zamrzivač. Imajte na umu da će se potpuno stvrdnuti. Prije ponovnog posluživanja, ostavite ga na sobnoj temperaturi deset do 15 minuta da malo omekša ili ga kratko izmiksajte u blenderu kako biste mu vratili prvotnu kremoznost.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Jagoda osvojila nepce žirija, Terezi donijela vespu, ali najveće iznenađenje je cijena kuglice


















