Kuhinja i recepti /

Najbolji božićni kolači za koje nećete morati ni paliti pećnicu

Prefini su, brzo se naprave i ne iziskuju nikakve posebne kulinarske trikove

VOYO logo
VOYO logo

Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da napecivati brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas imamo recepte za odličnih 5 kolača. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će naprosto svakog.

Rolada od kokosa

Kora

300 g mljevenih keksa

200 g šećera

žlica kakaa

1 dl mlijeka

Nadjev

125 g margarina

100 g šećera u prahu

1 jaje

100 g kokosa

Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju. Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev. Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu. Stavite u hladnjak barem sat vremena.

Rum kuglice

250 g margarina

250 g šećera u prahu

250 g mljevenih keksa

100 g mljevenih oraha

2 žlice ruma

100 g grožđica

100 g čokolade

šarene mrvice

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

Raffaelo kuglice

pola litre mlijeka

2 pudinga od vanilije

30 dag kokosovog brašna

25 dag margarina

7 žlica šećera

25 dag šećera u prahu

cijeli bademi

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Crvenkapica

Krema

1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije

2 dcl šećera

pola l slatkog vrhnja

2 želatine

Biskvit

Petit Beurre keksi

Preljev

kompot od višanja

U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade. Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.

U protvan stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme. Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču. Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.

Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.

Čokoladni truffelsi

250 g tamne čokolade

130 ml slatkog vrhnja

žličica cimeta

30 g maslaca

ribana kora jedne naranče

tamni gorki kakao prah

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu.

Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.

Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje - na balkonu na zimi.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali