
Na sami spomen kozjeg mlijeka okrećeš glavu? Imamo 7 odličnih razloga zašto ćeš ga početi piti umjesto kravljeg

Brže se i bolje probavljuje te ne napuhuje crijeva
Kozje mlijeko nije toliko popularno kao kravlje pa ga se manje konzumira. Međutim, no što zaboravljamo jest da je čak zdravije od kravljeg i pogodno je za ljude koji imaju netoleranciju na laktozu.
Evo još nekih njegovih prednosti zbog kojih bi ga trebala češće konzumirati:
Kozje mlijeko je bogato magnezijem koji pomaže u održavanju srčanog ritma, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka i snižava kolesterol. Osim toga, sadrži više masnih kiselina srednjeg lanca od kravljeg mlijeka, što znači da snižavaju razinu kolesterola i pomažu u liječenju koronarnih bolesti.
Neka istraživanja tvrde da kozje mlijeko smanjuje upale u ljudskom organizmu jer potiče imunološke reakcije. Spojevi oligosaharidi u kozjem mlijeku mogu pomoći u saniranju upalnih bolesti crijeva.
Kozje mlijeko nije toliko masno kao kravlje pa se brže i bolje probavlja. Ovo je osobito važno za one ljude koji nakon svakog konzumiranja mlijeka osjećaju probavne tegobe.
Također ima manje laktoze od kravljeg, zato je bolja alternativa za bilo koga tko ne podnosi laktozu ili ima osjetljiv želudac.
Ima više željeza pa zbog toga povećava broj crvenih krvnih zrnaca i sprječava anemiju.
Kravlje mlijeko je alkalno pa je po pH faktoru slično majčinom mlijeku. Upravo zato dovodi organizam u ravnotežu.
Mliječna kiselina u kozjem mlijeku jako dobro djeluje na kožu te ona postaje blistavija i čišća. Tome također pridonose esencijalne masne kiseline i trigliceridi. Ako te muči svrbljivo vlasište zbog narušenog pH faktora tjemena, samo ga isperi kozjim mlijekom.













