
Lagani, s malo sastojaka i brzinski gotovi: Pet jednostavnih recepata za uskršnje kolače

Ovi kolači odlično će ukrasiti uskrsni stol
Proljeće je stiglo i vrijeme će bti sve toplije, što znači da smo se zaželili jednostavnih kolača. Njihova priprema neće nam oduzeti previše vremena (koje možemo iskoristiti za druženje na suncu), a svaki od njih je bogatom okusom i vizualno privlačan.
Super će izgledati na stolu ovog Uskrsa ;)
4 bjelanjka
280 g usitnjenog sušenog kokosa
100 g šećera
Zagrijte pećnicu na 170 °C te pripremite dva protvana na koje ste stavili papir za pečenje. Umutite bjelanjke dok nisu pjenasti, zatim im dodajte šećer i dobro promiješajte. Dodajte kokos i sve promiješajte žlicom.
Žlicom grabite malu količinu smjese te hrpice stavljajte na protvan. Pazite da su udaljene jedna od druge kako se ne bi zalijepile. Makrone pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlaćanu boju. Prije nego navalite na njih, pustite da se dobro ohlade.
60 ml vode
10g želatine u prahu
250 g šećera
6 limuna
6 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke)
prstohvat soli
250 ml vrhnja za šlag
Za početak želatinu potopite u vodu, promiješajte i pustite da nabubri. Potom je otopite na laganoj vatri uz stalno miješanje. Limune operite, iscijedite i naribajte im koricu.
Pomiješajte žumanjke, šećer, sok od limuna, koricu i sol te kuhajte uz miješanje na pari dok se krema ne zgusne, ali pazite da ne zavrije. Kremu maknite s vatre i dodajte joj otopljenu želatinu, sve dobro izmiksajte i ostavite da se ohladi.
Vrhnje izmiksajte u šlag, a bjelanjke u čvrsti snijeg. U kremu prvo dodajte šlag i dobro ga promiješajte, a na kraju bjelanjke. Neka se mousse prije posluživanja dobro ohladi u hladnjaku.
1 velika banana ili dvije manje (prethodno narezane i smrznute)
12 velikih jagoda
200 mililitara soka od ananasa
kalupi za sladoled na štapiću
Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu, ulijte u kalupe i zamrznite preko noći. Kako bi sladoled lakše izvadili iz kalupa, kratko ga uronite u vruću vodu.
125 ml vode od slanutka
100 g tamne čokolade
prstohvat soli
Čokoladu rastopite na pari, a vodu od slanutka miksajte dok ne dobijete snijeg te dodajte sol. Lagano dodavajte čokoladu i mutite. Mousse stavite u posudice i dobro ohladite.
1 čaša čvrstog jogurta
2 čaše višanja ili trešanja
2 čaše od jogurta glatkog brašna
1 čaša šećera
decilitar i pol ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Pećnicu zagrijte na 180 °C, a jogurt ulijte u posudu. Operite i obrišite čašicu kako bi vam poslužila kao mjera. U jogurt dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te potom ulje, jaja i vanilin šećer.
Miješajte ručno dok smjesa nije glatka te ju ulijte u namašćen i pobrašnjen protvan. Na vrh stavite voće i sve pecite 45 minuta (čačkalicom provjerite je li pečeno).


















