Kuhinja i recepti /

Lagani, s malo sastojaka i brzinski gotovi: Pet jednostavnih recepata za uskršnje kolače

Ovi kolači odlično će ukrasiti uskrsni stol

VOYO logo
VOYO logo

Proljeće je stiglo i vrijeme će bti sve toplije, što znači da smo se zaželili jednostavnih kolača. Njihova priprema neće nam oduzeti previše vremena (koje možemo iskoristiti za druženje na suncu), a svaki od njih je bogatom okusom i vizualno privlačan.

Super će izgledati na stolu ovog Uskrsa ;)

Makroni od kokosa Sastojci

 

4 bjelanjka

280 g usitnjenog sušenog kokosa

100 g šećera

Priprema

Zagrijte pećnicu na 170 °C te pripremite dva protvana na koje ste stavili papir za pečenje. Umutite bjelanjke dok nisu pjenasti, zatim im dodajte šećer i dobro promiješajte. Dodajte kokos i sve promiješajte žlicom.

Žlicom grabite malu količinu smjese te hrpice stavljajte na protvan. Pazite da su udaljene jedna od druge kako se ne bi zalijepile. Makrone pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlaćanu boju. Prije nego navalite na njih, pustite da se dobro ohlade.

Mousse od limuna Sastojci

60 ml vode

10g želatine u prahu

250 g šećera

6 limuna

6 jaja (odvojite žumanjke i bjelanjke)

prstohvat soli

250 ml vrhnja za šlag

Priprema

Za početak želatinu potopite u vodu, promiješajte i pustite da nabubri. Potom je otopite na laganoj vatri uz stalno miješanje. Limune operite, iscijedite i naribajte im koricu.

Pomiješajte žumanjke, šećer, sok od limuna, koricu i sol te kuhajte uz miješanje na pari dok se krema ne zgusne, ali pazite da ne zavrije. Kremu maknite s vatre i dodajte joj otopljenu želatinu, sve dobro izmiksajte i ostavite da se ohladi.

Vrhnje izmiksajte u šlag, a bjelanjke u čvrsti snijeg. U kremu prvo dodajte šlag i dobro ga promiješajte, a na kraju bjelanjke. Neka se mousse prije posluživanja dobro ohladi u hladnjaku.

Sladoled od banana i jagoda na štapiću
Sastojci

1 velika banana ili dvije manje (prethodno narezane i smrznute)

12 velikih jagoda

200 mililitara soka od ananasa

kalupi za sladoled na štapiću

Sve sastojke izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu, ulijte u kalupe i zamrznite preko noći. Kako bi sladoled lakše izvadili iz kalupa, kratko ga uronite u vruću vodu.

Čokoladni mousse od tri sastojka
Sastojci

125 ml vode od slanutka

100 g tamne čokolade

prstohvat soli

Priprema

Čokoladu rastopite na pari, a vodu od slanutka miksajte dok ne dobijete snijeg te dodajte sol. Lagano dodavajte čokoladu i mutite. Mousse stavite u posudice i dobro ohladite.

Jednostavan kolač od višanja Sastojci

1 čaša čvrstog jogurta

2 čaše višanja ili trešanja

2 čaše od jogurta glatkog brašna

1 čaša šećera

decilitar i pol ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)

3 jaja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

prstohvat soli

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 °C, a jogurt ulijte u posudu. Operite i obrišite čašicu kako bi vam poslužila kao mjera. U jogurt dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol te potom ulje, jaja i vanilin šećer.

Miješajte ručno dok smjesa nije glatka te ju ulijte u namašćen i pobrašnjen protvan. Na vrh stavite voće i sve pecite 45 minuta (čačkalicom provjerite je li pečeno).

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali