KUMKVAT, ŠTO JE TO? /

Tropski citrus koji dolazi iz Kine, a poznat je kao riznica nutritivnih tvari

Postoji nekoliko vrsti ovog ljekovitog tropskog voća koji podsjeća na malene naranče. Kumkvat je poznat i kao riznica nutritivnih tvari.

VOYO logo
VOYO logo

Ova tropska biljka dolazi iz Azije, a sve se više rasprostranjuje po Americi i Europi. Kumkvat najviše voli kiselo propusno tlo, sunčani položaj redovitu vlagu.

Dozrijeva krajem jeseni, dok neke vrste čak i početkom zime. Tri vrste kumkvata su najzastupljenije: ovalni, okrugli i jajasti. Kumkvat je žutonarančaste boje veličine od 3 do 5 centimentara.

Nutritivna svojstva kumkvata

Ovaj citrus najbolje uspjeva u toploj klimi, i što je toplija, to su plodovi ukusniji i sočniji. Osim što je izrazito ukusan, kumkvat je poznat kao riznica nutritivnih tvari.

Kumkvat sadrži vitamine A, C, B i E, minerale, kalcij, kalij, željezo, omega masne kiseline, karoten, tanin i pektin.

Sve te tvari čine kumkvat odličnim za svakodnevno prehranu, a osim toga se koristi za:

ojačavanje metabolizma

pomoć kod upala

stimuliranje stvaranja krvi

poboljšavanje probave i rada crijeva

sprječavanje nastaka moždanog i srčanog udara

ublažavanje alergijskih reakcija

čuvanje kože, kose i očiju

smirivanje stresa i depresije

suzbijanje reume

Kumkvat se na sobnoj temperaturi može držati 4-5 dana, a u hladnjaku i do 20 dana.

Kako jesti kumkvat?

Ljekovite tvari nalaze se u kori i plodu, tako da se kumkvat jede cijeli, s korom. Odličan je za izradu sokova, sirupa, koktela i likera.

Može se koristiti i za izradu džemova, marmelada, kompota i želea. Ovaj citrus, kao i limun možete dodavati slasticama, pitama, kolačima i voćnim salatama.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali