HRSKAVO I MEKANO /

Koliko se peče odojak u pećnici? Donosimo korake za savršene rezultate

Pečeni odojak jedno je od jela od kojih nam mnogima rastu zazubice. Koliko se peče odojak u pećnici?

VOYO logo
VOYO logo

Pečenje odojka u pećnici omiljeni je način pripreme ovog tradicionalnog specijaliteta, idealnog za svečane prigode, obiteljska okupljanja i blagdanske trpeze. Iako mnogi povezuju odojak s ražnjem, pećnica pruža praktičnu i jednako ukusnu alternativu koja garantira sočno meso i savršeno hrskavu kožicu

Koliko se peče odojak u pećnici?

Najprije je potrebno pripremiti meso prije pečenja u pećnici:

Ako je odojak zamrznut, ostavite ga da se potpuno odmrzne u hladnjaku preko noći.

Temeljito operite meso i posušite ga papirnatim ubrusom.

Natrljajte meso obilno solju, i s vanjske (kože) i s unutarnje strane. Ako želite, dodajte i papar te protisnuti češnjak na unutarnju stranu.

Za aromu možete dodati grančicu ružmarina ili lovorov list unutar reza mesa.

Zagrijavanje pećnice:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Idealna temperatura omogućit će da meso ostane sočno dok se ravnomjerno peče.

Postavljanje odojka:

Stavite odojak na rešetku iznad posude za pečenje kako bi sokovi kapali u posudu.

U posudu ulijte malo vode (oko 1 cm dubine). To će spriječiti izgaranje masnoće i pomoći u održavanju vlage.

Pečenje:

Pecite odojak na 180 °C prvih 90 minuta.

Povremeno podlijte odojak sokovima iz posude kako bi meso ostalo sočno.

Nakon 90 minuta povećajte temperaturu na 200–220 °C kako bi kožica postala hrskava. Ovo traje otprilike 20–30 minuta, ovisno o pećnici.

Hrskava korica:

Ako kožica nije dovoljno hrskava, uključite opciju ventilacije ili gornjeg grijača u pećnici zadnjih 10 minuta.

Provjera pečenosti:

Meso je gotovo kada se lako odvaja od kosti, a kožica je zlatno-smeđa i hrskava.

Ubodite vilicu u najdeblji dio mesa – sokovi trebaju biti bistri.

Odmor odojka:

Izvadite odojak iz pećnice i ostavite ga da odstoji 10-15 minuta prije rezanja. To će omogućiti da se sokovi u mesu stabiliziraju.

Serviranje:

Odojak poslužite s prilozima poput pečenog krumpira, kiselog zelja, mlinaca ili svježe salate. Uz njega odlično pristaju domaći umaci poput hrena ili ajvara.

Dodani savjeti za pripremu odojka u pećnicii:

Ako koristite veći komad mesa, produžite vrijeme pečenja (približno 45 minuta po kilogramu).

Za dodatnu aromu, na dno posude možete dodati luk i mrkvu.

Redovito provjeravajte količinu vode u posudi kako biste spriječili isušivanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ražanj nikad skuplji: Odojak zlata vrijedan, janjetina na cijeni. Direkt u patroli ražnjeva

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali