KAKO SE JEDE AVOKADO? /

Recepti i trikovi kako brzo pripremiti ovo ukusno egzotično voće

Avokado je egzotično voće, neobičnog izgleda i podsjeća na krušku. Ima zelenu grubu koru, a mekanu i ukusnu unutrašnjost bogatu vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima.

VOYO logo
VOYO logo

Kao egzotično voće nije načešće na našim policama, pa mnogi niti ne znaju kako se jede avokado. Avokado treba znati dobro očistiti, ali i znati uz što ga pripremiti.

Kako se jede avokado?

Avokado se jede sirov. Kada ga kupujete uzimajte zrele plodove jer će se lakše pripremiti i više su iskoristivi. Ovo je najlakši način čišćenja i pripremanja avokada:

Dobro operite voćku kako biste isprali sve pesticide i nečistoće

Odrežite mali dio vrha avokada

Pridržavajte ga jednom rukom sa gornje strane, drugom rukom ga po dužini prerežite na pola. Krenite s uže strane.

Košticu možete izvaditi uz pomoć žlice - izdubite ju iz mesnatog ploda

Zarežite jedan dio kore nožem i ogulite plod - za ovo vam vjerojatno neće trebati nož s obzirom na to da se lagano guli rukom

Narežite ga na kriške

Po potrebi ga poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnio

Koristite samo žute dijelove

Trik kako oguliti avokado

Osim što ga možete rezati i time očistiti avokado za pripremu, postoji jednostavan trik kako oguliti avokado. Potrebna vam je samo čaša i malo vježbe da usavršite tehniku.

 

Spremanje i čuvanje avokada

Avokado se kao i banane bere dok je plod još mlad, tvrd i svjetle kore. Kada kupujete avokado pripazite da plod nije previše mekan, to bi moglo značiti da je previše zreo i tada neće biti jednako dobar za korištenje. Osim po mekoći, prezrelost možete otkriti tako da sklonite peteljku i ako je ispod njega plod taman i braonkast, znači da je prezreo i nećete ga moći koristiti nakon otvaranja. Najbolje bi bilo kupiti avokado dok je tamno zelene boje i djelomično mekan, jer to znači da je dovoljno zreo.

Kao što je stvar i s ostalim tropskim voćem, ako ga kupite nezrelog, ostavite ga u papirnatoj vrečici i pustite da sazri na sobnoj temperaturi. Trebat će mu oko dva dana, svakodnevno provjeravajte mekoću. Ako želite da ubrzano sazri, u vrečicu dodajte zrelu jabuku ili bananu. One će oslobađati prirodni biljni hormon etilen i utjecati na sazrijevanje avokada.

Zrele plodove držite u frižideru. Avokado je najbolje iskoristiti odmah, ali ako iskoristite samo pola avokada, nemojte vaditi košticu iz druge polovice. Poprskajte tu polovicu limunovim sokom i obložite plastičnom folijom

Avokado kao lijek

Avokado je pun nutrititivnih vrijednosti jer je bogat nezasićenim masnim kiselinama, kalorijama, željezom, bakrom, fosforom i magnezijem. Osim toga, izvor je vlakana i bogat vitaminima A, C i E, ali i kalcijem i kalijem.

Avokado je dobar za:

pomlađivanje kože

poboljšavanje rada srca

za ispiranje usta i rješavanje neugodnog zadaha

hidratiziranje kože i ublažavanje simptoma psorijaze

reguliranje krvnog tlaka

poboljšava vid

smanjuje mogućnost bubrežnih kamenaca

posebno pomaže trudnicama u jutarnjim mučninama ali i u boljem razvoju fetusa

Recepti s avokadom

Avokado je najbolje jesti sirov. Možete ga poprskati limunovim sokom, malo soli, paprom ili maslinovim uljem. Može se koristiti kao namaz ili umak za razna druga jela ili samo uz tost. Narezanog ga možete ubaciti u sendvič ili u salate. Odličan je za izradu smoothija jer se super slaže s mlijekom i ostalim voćem i povrćem.

Namaz od sira i avokada

Potrebni sastojci:

avokado

limun

svježi sir

bosiljak

rajčice

tost ili kruh

Priprema: Sada kada znate kako se jede avokado, očistite ga i zgnječite. Dodajte limunov sok i dobro promiješajte. Nakon toga dodajte sir, bosiljak i dodane začine po želji. Namažite smjesu na tost i dodajte svježe rajčice.

Preljev za salatu od avokada

Nasjeckani avokado možete dodati u svako jelo, čak i juhu i salatu.

Potrebni sastojci:

avokado

senf

sol

kiselo mlijeko

maslinovo ulje

peršin

Priprema: Avokado narežite i zgnječite te dodajte sve ostale sastojke. Ovo je odličan preljev za salatu.

Slani tost s avokadom za doručak

Potrebni sastojci:

avokado

raženi kruh

sol i papar

maslinovo ulje

2 jaja

Priprema: Razrežite raženi kruh i tostirajte kriške. Avokado očistite, razrežite i zgječite preko tosta. Na avokado dodajte sol, papar i malo maslinovog ulja. Uz to pripremite jaja na oko i stavite ih na tost. Uz sve proteine, ugljikohidrate i zdrave masti, ovaj zravi doručak ima samo 257 kalorija.

 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali