NAKON BLAGDANA /

Kako čuvati suhe kolače? Ovo su tri provjereno uspješne metode

Ako se pitate kako čuvati suhe kolače kako bi im okus i tekstura ostali nepromijenjeni, donosimo korisne savjete za skladiptenje slastica

VOYO logo
VOYO logo

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti nakon blagdana je iskoristiti ostatke hrane, uključujući sve one slastice na kojima ste uložili puno vremena, truda, a i novca. Čak i ako znate da ćete uživati u kolačima i nakon Uskrsa, važno je znati kako ih sačuvat jer ostaci poput gnjecavih keksa ili rolada koje su upile miris hladnjaka mogu izgubiti svoj pravi okus i teksturu.

Zbog toga smo istražili najbolje načine za čuvanje suhih kolača nakon Uskrsa, kako biste mogli uživati u punom okusu i teksturi i nekoliko dana nakon blagdana.

Kako čuvati suhe kolače?

Ako planirate peći nekoliko vrsta suhih kolača, greška je misliti da ih sve možete jednostavno staviti u frižider i to će biti to. Dapače, ako nemaju kremasto punjenje, nema potrebe da ih držite u hladnjaku. Postoje puno bolji i učinkovitiji načini čuvanja kolača, a mi smo istražili koji su najbolji.

Kolači nakon pečenja

Za početak, dok ih planirate jesti trebate ih držati u hermetički zatvorenim posudama na sobnoj temperaturi. Iako su limene posude za kekse lijepe i zgodne, hermetički zatvorene će bolje služiti keksima. Pravilno pohranjeni keksi mogu trajati i do tjedan dana, a ako ih želite držati na nižim temperaturama, nemojte ih samo staviti u frižider s folijom preko tanjura za posluživanje. Suhi keksi na podnose vlagu, pa čim dođu u kontakt s vlažnijom atmosferom, poput one u hladnjaku, postat će gnjecavi. Stavite ih u posude kako vlaga ne bi došla do njih i produžit ćete im vijek trajanja.

Zamrzavanje nakon pečenja

Većina suhih kolača može se čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci u hermetički zatvorenoj posudi. Možete ih skladištiti u jednom sloju ili naslagati s pergamentnim papirom između slojeva. Najbitnije je da ih ne zamrzavati netom nakon pečenja dok su još vrući, jer će doći do kondenzacije i keksi će ispasti gnjecavi. Kada ste spremni za posluživanje, odmrznite kolačiće preko noći u hladnjaku, a zatim ih ostavite na sobnoj temperaturi neposredno prije posluživanja.

Zamrzavanje smjese

Ako razmišljate unaprijed i vidite da ste napravili previše smjese, jednostavno ju odvojite sa strane za zamrzavanje. Lakše je iskoristiti hranu dok je još u fazi sastojaka (u ovom slučaju tijesta), nego kad je već gotova. Taj višak tijesta oblikujte u kocku, umotajte u papir za pečenje i pospremite u hermetički zatvorenu posudu ili u vrećicu za zamrzavanje. Kada ste spremni za kolačiće, jednostavno odmrznite tijesto u hladnjaku preko noći, a zatim ispecite kao i obično sljedeći dan. Ovako zamrznuto tijesto može trajati do 3 mjeseca

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za neodoljivi sendvič Croque monsieru

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali