JAPANSKA JABUKA KAKI: /

Evo vam savršen recept za ovo slatko voće visoke nutritivne vrijednosti

Japanska jabuka naziva se i kaki ili persimon, a ona je zapravo tropsko ljekovito voće. Zlatno žute je boje, glatke kore i slatkog okusa.

VOYO logo
VOYO logo

Kaki dolazi iz Japana, ali se sve više uzgaja se diljem Europe. Osim što je jako slatka i ukusna, japanska jabuka bogata je ljekovitim svojstvima.

Ljekovitost japanske jabuke kaki

Od japanske jabuke ne mora se koristiti samo plod. Čak i list jabuke možemo sušiti i koristiti. Plod ove biljke ima bogata nutricionistička svojstva i koristi se:

kao laksativ

za liječenje bolesti crijeva

kod poremećene probave

kod težih bolesti želuca

kod problema s hemeroidima

kao pomoć protiv bolesti jetre i žuči

u problemima s kašljem i bronhijima

kod problema s visokim tlakom

List kaki jabuke koristi tako da dobro zateže tkivo u našem organizmu.

Nutritivna vrijednost japanske jabuke

Plod kakija zadovoljit će dnevne potrebe vašeg organizma za nekoliko tvari. Tako on sadrži mnogo vode, ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. Točnije, ovo su vrijednosti:

vode 78,6 g

bjelančevina 0,7 g

masnoća 0,4 g

ugljikohidrati 19,6 g

kalcij 6 mg

fosfor 26 mg

željezo 0,3 mg

kalij 6 mg

natrij 174 mg

magnezij 8 mg

karotin 2. 710 I.U

tiamin 0,03 mg

riboflafin i askorbinska kiselina, tanin

Kako koristiti japansku jabuku?

Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva kaki jabuke, postoji nekoliko savjeta. Da biste liječili parazite u crijevima, zaustavili krvarenje, liječili kašalj ili temperaturu, japansku jabuku trebate oguliti i ostaviti da odstoji na suncu i preko noći. Izvana će poprimiti bijelu boju i takva je najbolja za korištenje.

Plod u zrelom stanju ima sva nabrojana ljekovita svojstva, a svjež plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemoroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ. Plod se može i kuhati pa koristiti kao antiduiretik, ali i osušiti i koristiti kao prah. Prah ploda japanske jabuke možete pomiješati s medom ili staviti u čaj. Svjež sok od japanske jabuke odličan je za liječenje visokog tlaka.

Jedan od proizvoda od japanske jabuke je i rakija posebno jakog aromatičnog okusa.

Sjemenke kaki jabuke mogu se sušiti, mljeti u prah i koristiti kao kavu. Uz to, osušena kora japanske jabuke može se koristiti kao prirodno sladilo.

Smoothie s japanskom jabukom

Kaki jabuku možete ubaciti u mnoge ljetne salate, ali imajte na umu da je jako slatka te da bi ostalo voće trebalo biti malo manje slatko kako bi se dobro spajali. Od japanske jabuke možete raditi i smoothije, a ovo je naš recept za smoothi s japanskom jabukom i kosovim brašnom.

Potrebni sastojci:

1 zrela japanska jabuka / kaki

100 ml zobenog mlijeka

1/2 banane

1 žlica kokosovog brašna

1 žličica meda

malo đumbira u prahu

malo cimeta

malo muškatnog oraščića

2-3 kockice leda

Postupak: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako vam je smoothie pregust, dodajte još malo mlijeka, dok ne dobijete željenu gustoću.

Eto, sve što trebate znati je tu. Hoćete li isprobati ovu fenomenalnu biljku?

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali