
Imamo pet genijalnih recepata: Napravite sami jednostavne i ukusne tortilje

Tortilje su univerzalni obrok koji oduvijek oduševljava svojom svestranošću i jednostavnošću pripreme. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih okusa ili preferirate kreativne varijacije, tortilje su savršen izbor za brzi i ukusan ručak, večeru ili čak zalogaje na zabavama. Od piletine i mljevenog mesa do povrća i morskih plodova – mogućnosti su gotovo neograničene. Donosimo pet recepata za tortilje super za svaku prigodu.
Kako napraviti domaće tortilje?
Osnovni sastojak svake dobre tortilje je - pa tortilja! Bilo da nemate vremena otići do dućana ili jednostavno želite domaće, donosimo recept za jednostavne domaće tortilje.
Domaća tortilja sastojci:
2 šalice (300 g) glatkog brašna
1/2 žličice soli
3/4 šalice (180 ml) tople vode
2 žlice maslinovog ulja
Domaća tortilja priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje i postupno dodajte toplu vodu. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.
Podijelite tijesto na 8-10 jednakih dijelova, oblikujte u kuglice.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte kuglice u tanke tortilje.
Pecite tortilje na tavi bez ulja, na srednje jakoj vatri, oko 1-2 minute s obje strane dok ne postanu mekane i lagano zapečene.
Poslužite tople ili ih koristite za razne nadjeve.
Tortilja s piletinom
Piletina je uvijek siguran odabir kada želite brz i ukusan obrok koji će zadovoljiti svakoga. Ova tortilja s piletinom savršeno balansira sočne komadiće mesa, svježe povrće i kremasti umak, a priprema je jednostavna i gotova za nekoliko minuta. Ovo je recept za četiri osobe.
Tortilja s piletinom sastojci:
4 velike tortilje
300 g pilećih prsa, narezanih na trakice
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica paprike u prahu
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 glavice zelene salate, narezane
1 rajčica, narezana na kockice
50 g naribanog sira (cheddar ili gauda)
3 žlice grčkog jogurta ili umaka po želji
Sol i papar po ukusu
Tortilja s piletinom priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite pileće trakice posipane paprikom, češnjakom, solju i paprom dok ne poprime zlatnu boju (oko 8 minuta).
Pripremite tortilje i na svaku stavite sloj zelene salate, rajčice i naribanog sira.
Dodajte pečenu piletinu i prelijte grčkim jogurtom ili omiljenim umakom.
Zamotajte tortilje i poslužite toplo ili hladno.
Tortilja s miješanim mljevenim mesom
Ako tražite nešto klasično i zasitno, tortilja s miješanim mljevenim mesom pravi je izbor. Kombinacija sočnog mesa, povrća i začina učinit će ovo jelo hitom na svakom stolu, a savršena je za ručak, večeru ili zabavu s prijateljima. Ovo je recept za četiri osobe.
Tortilja s miješanim mljevenim mesom sastojci:
4 velike tortilje
300 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
1 žlica ulja
1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
1/2 žličice čilija u prahu (po želji)
2 žlice pasirane rajčice
1/2 šalice kukuruza iz konzerve
50 g naribanog sira
Salata za serviranje
Tortilja s miješanim mljevenim mesom priprema:
Na ulju pržite luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveno meso. Pržite dok ne bude ravnomjerno pečeno.
Dodajte pasiranu rajčicu, čili u prahu i kukuruz te kuhajte još 5 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.
Na svaku tortilju stavite malo salate, mesnog nadjeva i naribanog sira.
Zamotajte tortilje i poslužite uz prilog po želji.
Vege tortilja
Za ljubitelje povrća, vege tortilja donosi pravu eksploziju okusa i boja. Bogata zdravim sastojcima poput avokada, crnog graha i svježeg povrća, ovo jelo je idealno za one koji žele nešto lagano, ali zasitno i hranjivo. Ovo je recept za četiri osobe.
Vege tortilja sastojci:
4 velike tortilje
1 konzerva crnog graha ili slanutka (240 g)
1 manja crvena paprika, narezana na trakice
1 tikvica, narezana na ploške
100 g kukuruza iz konzerve
1 avokado, zgnječen u kremasti namaz
1 žlica limunovog soka
Sol i papar po ukusu
Svježi korijander ili peršin za dekoraciju
Vege tortilja priprema:
U tavi lagano pržite papriku i tikvicu na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
Pomiješajte zgnječeni avokado s limunovim sokom, soli i paprom.
Na svaku tortilju premažite sloj avokada, zatim dodajte grah/slanutak, kukuruz i prženo povrće.
Po želji ukrasite svježim korijanderom ili peršinom. Zamotajte i poslužite.
Kremasta tortilja
Zašto ne biste isprobali nešto drugačije? Kremasta tortilja s jajima, vrhnjem i hrskavom pancetom donosi toplinu i bogatstvo okusa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj. Savršena je opcija za brzi doručak ili ukusnu večeru. Ovo je recept za četiri osobe.
Kremasta tortilja sastojci:
4 velike tortilje
4 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g dimljene šunke ili pancete, narezane na trakice
50 g naribanog sira
Sol i papar po ukusu
Svježi vlasac za dekoraciju
Kremasta tortilja priprema:
U tavi lagano prepržite šunku ili pancetu dok ne postane hrskava.
Umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom te ih prelijte preko šunke u tavi. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Zagrijte tortilje i svaku napunite slojem jaja sa šunkom, pospite naribanim sirom i dekorirajte svježim vlascem.
Zamotajte tortilje i odmah poslužite.
Tortilja s morskim plodovima
Za ljubitelje morskih okusa, ova tortilja s morskim plodovima prava je poslastica. Škampi, lignje i svježe povrće u kombinaciji s limunom donose dašak Mediterana na vaš stol, a priprema je brza i jednostavna. Ovo je recept za četiri osobe.
Tortilja s morskim plodovima sastojci:
4 velike tortilje
300 g miješanih morskih plodova (škampi, lignje, školjke ili file ribe)
2 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 limun (sok i korica)
1 manja crvena paprika, narezana na trakice
1 manja tikvica, narezana na tanke ploške
1/2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke trakice
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za dekoraciju
Tortilja s morskim plodovima priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
Dodajte morske plodove i kratko ih pržite (oko 3-4 minute), dok ne postanu mekani i lagano zlatni. Dodajte limunov sok i koricu, posolite i popaprite. Maknite s vatre i stavite na stranu.
U istoj tavi lagano pržite povrće (papriku, tikvicu i ljubičasti luk) dok ne omekša, ali ostane hrskavo.
Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici kako bi postale mekše i lakše za savijanje.
Na svaku tortilju stavite povrće, zatim sloj morskih plodova. Po želji dodajte svježi peršin za dekoraciju.
Zamotajte tortilje i poslužite toplo uz dodatak limunovih kriški sa strane.
POGLEDAJTE VIDEO: Zadar u vrijeme Adventa bilježi porast posjetitelja, sve popularnije zimsko kupanje

![[KVIZ] Znaš li koje boje je unutrašnjost ovog voća i povrća?](http://cdn2.net.hr/media/2025/02/24/786163/H-4da91036-f2ac-11ef-a819-ee0b203e749c-550.webp?1745668495)













