GOTOVO ZA ČAS /

Imamo pet genijalnih recepata: Napravite sami jednostavne i ukusne tortilje

Bez obzira jeste li za kremasti, mesni ili lagani povrtni obrok, u svakom receptu pronaći ćete nešto što će zadovoljiti vaš apetit.

VOYO logo
VOYO logo

Tortilje su univerzalni obrok koji oduvijek oduševljava svojom svestranošću i jednostavnošću pripreme. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih okusa ili preferirate kreativne varijacije, tortilje su savršen izbor za brzi i ukusan ručak, večeru ili čak zalogaje na zabavama. Od piletine i mljevenog mesa do povrća i morskih plodova – mogućnosti su gotovo neograničene. Donosimo pet recepata za tortilje super za svaku prigodu.

Kako napraviti domaće tortilje?

Osnovni sastojak svake dobre tortilje je - pa tortilja! Bilo da nemate vremena otići do dućana ili jednostavno želite domaće, donosimo recept za jednostavne domaće tortilje.

Domaća tortilja sastojci:

2 šalice (300 g) glatkog brašna

1/2 žličice soli

3/4 šalice (180 ml) tople vode

2 žlice maslinovog ulja

Domaća tortilja priprema:

U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje i postupno dodajte toplu vodu. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.

Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.

Podijelite tijesto na 8-10 jednakih dijelova, oblikujte u kuglice.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte kuglice u tanke tortilje.

Pecite tortilje na tavi bez ulja, na srednje jakoj vatri, oko 1-2 minute s obje strane dok ne postanu mekane i lagano zapečene.

Poslužite tople ili ih koristite za razne nadjeve.

Tortilja s piletinom

Piletina je uvijek siguran odabir kada želite brz i ukusan obrok koji će zadovoljiti svakoga. Ova tortilja s piletinom savršeno balansira sočne komadiće mesa, svježe povrće i kremasti umak, a priprema je jednostavna i gotova za nekoliko minuta. Ovo je recept za četiri osobe.

Tortilja s piletinom sastojci:

4 velike tortilje

300 g pilećih prsa, narezanih na trakice

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica paprike u prahu

1/2 žličice češnjaka u prahu

1/2 glavice zelene salate, narezane

1 rajčica, narezana na kockice

50 g naribanog sira (cheddar ili gauda)

3 žlice grčkog jogurta ili umaka po želji

Sol i papar po ukusu

Tortilja s piletinom priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite pileće trakice posipane paprikom, češnjakom, solju i paprom dok ne poprime zlatnu boju (oko 8 minuta).

Pripremite tortilje i na svaku stavite sloj zelene salate, rajčice i naribanog sira.

Dodajte pečenu piletinu i prelijte grčkim jogurtom ili omiljenim umakom.

Zamotajte tortilje i poslužite toplo ili hladno.

Tortilja s miješanim mljevenim mesom

Ako tražite nešto klasično i zasitno, tortilja s miješanim mljevenim mesom pravi je izbor. Kombinacija sočnog mesa, povrća i začina učinit će ovo jelo hitom na svakom stolu, a savršena je za ručak, večeru ili zabavu s prijateljima. Ovo je recept za četiri osobe.

Tortilja s miješanim mljevenim mesom sastojci:

4 velike tortilje

300 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)

1 žlica ulja

1 manja glavica luka, sitno nasjeckana

1/2 žličice čilija u prahu (po želji)

2 žlice pasirane rajčice

1/2 šalice kukuruza iz konzerve

50 g naribanog sira

Salata za serviranje

Tortilja s miješanim mljevenim mesom priprema:

Na ulju pržite luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveno meso. Pržite dok ne bude ravnomjerno pečeno.

Dodajte pasiranu rajčicu, čili u prahu i kukuruz te kuhajte još 5 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.

Na svaku tortilju stavite malo salate, mesnog nadjeva i naribanog sira.

Zamotajte tortilje i poslužite uz prilog po želji.

Vege tortilja

Za ljubitelje povrća, vege tortilja donosi pravu eksploziju okusa i boja. Bogata zdravim sastojcima poput avokada, crnog graha i svježeg povrća, ovo jelo je idealno za one koji žele nešto lagano, ali zasitno i hranjivo. Ovo je recept za četiri osobe.

Vege tortilja sastojci:

4 velike tortilje

1 konzerva crnog graha ili slanutka (240 g)

1 manja crvena paprika, narezana na trakice

1 tikvica, narezana na ploške

100 g kukuruza iz konzerve

1 avokado, zgnječen u kremasti namaz

1 žlica limunovog soka

Sol i papar po ukusu

Svježi korijander ili peršin za dekoraciju

Vege tortilja priprema:

U tavi lagano pržite papriku i tikvicu na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.

Pomiješajte zgnječeni avokado s limunovim sokom, soli i paprom.

Na svaku tortilju premažite sloj avokada, zatim dodajte grah/slanutak, kukuruz i prženo povrće.

Po želji ukrasite svježim korijanderom ili peršinom. Zamotajte i poslužite.

Kremasta tortilja

Zašto ne biste isprobali nešto drugačije? Kremasta tortilja s jajima, vrhnjem i hrskavom pancetom donosi toplinu i bogatstvo okusa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj. Savršena je opcija za brzi doručak ili ukusnu večeru. Ovo je recept za četiri osobe.

Kremasta tortilja sastojci:

4 velike tortilje

4 jaja

100 ml vrhnja za kuhanje

100 g dimljene šunke ili pancete, narezane na trakice

50 g naribanog sira

Sol i papar po ukusu

Svježi vlasac za dekoraciju

Kremasta tortilja priprema:

U tavi lagano prepržite šunku ili pancetu dok ne postane hrskava.

Umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom te ih prelijte preko šunke u tavi. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

Zagrijte tortilje i svaku napunite slojem jaja sa šunkom, pospite naribanim sirom i dekorirajte svježim vlascem.

Zamotajte tortilje i odmah poslužite.

Tortilja s morskim plodovima

Za ljubitelje morskih okusa, ova tortilja s morskim plodovima prava je poslastica. Škampi, lignje i svježe povrće u kombinaciji s limunom donose dašak Mediterana na vaš stol, a priprema je brza i jednostavna. Ovo je recept za četiri osobe.

Tortilja s morskim plodovima sastojci:

4 velike tortilje

300 g miješanih morskih plodova (škampi, lignje, školjke ili file ribe)

2 žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

1 limun (sok i korica)

1 manja crvena paprika, narezana na trakice

1 manja tikvica, narezana na tanke ploške

1/2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke trakice

Sol i papar po ukusu

Svježi peršin za dekoraciju

Tortilja s morskim plodovima priprema:

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.

Dodajte morske plodove i kratko ih pržite (oko 3-4 minute), dok ne postanu mekani i lagano zlatni. Dodajte limunov sok i koricu, posolite i popaprite. Maknite s vatre i stavite na stranu.

U istoj tavi lagano pržite povrće (papriku, tikvicu i ljubičasti luk) dok ne omekša, ali ostane hrskavo.

Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici kako bi postale mekše i lakše za savijanje.

Na svaku tortilju stavite povrće, zatim sloj morskih plodova. Po želji dodajte svježi peršin za dekoraciju.

Zamotajte tortilje i poslužite toplo uz dodatak limunovih kriški sa strane.

POGLEDAJTE VIDEO: Zadar u vrijeme Adventa bilježi porast posjetitelja, sve popularnije zimsko kupanje

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali