Kuhinja i recepti /

Egzotično i ukusno: Losos s rižom na malo drugačiji način, gotov za samo pola sata

Želite malo promjene i želite isprobati nešto posebno? Onda je ovaj recept kao stvoren za vas

VOYO logo
VOYO logo

Ako imate te sreće i trenutno ste doma, na produženom i zasluženom vikendu, sigurno ne želite cijeli dan provesti u kuhinji, ali vjerojatno ipak želite pojesti nešto ukusno i svježe (ali i nešto malo drugačije).

U tom slučaju za vas imamo savršeno rješenje, jer smo na stranici Flavor of the moments pronašle jedan od zanimljivijih recepata za pripremu lososa ikad. Naime, radi se o lososu u začinima prelivenom salsom od ananasa, s rižom kuhanom u kokosovu mlijeku. Zvuči egzotično, ali i jako, jako ukusno!

Možda se i vama ovaj recept čini primamljivim, pa vam stoga donosimo cjelokupni popis sastojaka koji će vam biti potrebni za pripremu, kao i postupak kojim ćete ovo jelo napraviti. I da, još jedna dobra stvar, ovo je jelo govoto za pola sata. Može li bolje? A evo što će vam sve biti potrebno.

Sastojci:

Za pripremu začina za losos:

jedna i pol žlica crvene paprike (slatke)

jedna i pol žlica luka u prahu

jedna i pol žlica češnjaka u prahu

jedna žlica sušenog timijana

jedna žlica sušenog origana

pola žlice papra

pola žlice soli

Za pripremu lososa:

1 velika žlica ulja (maslinovo, biljno, kokosovo - po želji)

nešto više od pola kilograma fileta lososa (bez kostiju i bez kože)

pola do jedna žlica pripremljenih začina po svakom filetu

Za pripremu riže:

1 šalica riže (najbolje dugog zrna ili smeđe riže koja se brzo kuha)

malo više od jedne šalice punomasnog kokosovog mlijeka

malo više od jedne šalice vode

jedna velika žlica soli

Za pripremu salse od ananasa:

jedna šalica nasjeckanog svježeg ananasa (na manje kockice)

jedna manja crvena paprika (narezana na sitne kockice i očišćena od koštica)

jedna manja jalapeño papričica (sitno nasjeckana i očišćena od koštica)

pola sitno nasjeckanog luka

malo sitno nasjeckanog korijandera

sok od jedne limete

sol (po želji)

Priprema:

Stavite sve pripremljene začine za ribu u jednu manju zdjelicu i zajedno ih dobro promiješajte kako bi se sjedinili.

Na svaki filet lososa stavite od pola do jedne žličice pripremljenih začina sa svake strane, ovisno o tome koliko biste željeli da riba bude začinjena. Ostavite ribu da tako stoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite rižu i salsu.

Za pripremu riže, u zdjelu stavite kokosovo mlijeko i vodu te prekrijte i stavite na jaču vatru. Kad tekućina zavrije smanjite vatru, dodajte rižu i sol te ponovno malo pojačajte vatru i čekajte da ponovno zavrije.

Zatim smanjite vatru i kuhajte rižu onoliko koliko vam piše na vrećici ili kutiji. Kad riža upije tekućinu i skuha se, ostavite je prekrivenu u zdjeli još 10-ak minuta da upije sve okuse i mirise. Zatim je otkrijte i promiješajte.

Za pripremu salse jednostavno u velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke (ananas, papriku, papričicu, luk, korijander, limetu i sol) te ostavite sa strane oko 15 minuta, dok za to vrijeme možete pripremiti ribu.

Zagrijte ulje na neprijanjajućoj tavi, na srednje jakoj vatri. Filete lososa pecite i s gornje i donje strane oko dvije do tri minute, kako bi dobili finu koricu i kako bi toplina prodrla unutar fileta. A znat ćete da su pri kraju kad se masnoća počne otapati. Zatim ih maknite s vatre i stavite u zdjelu s poklopcem da malo odstoje.

Poslužite ribu s rižom i prelijte filete pripremljenom egzotičnom salsom od ananasa i ostalih sastojaka. I vaš ručak je gotov, uživajte! :)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali