Kuhinja i recepti /

Danci imaju najslađu verziju omiljenog deserta: Evo recepta za simpatične, okrugle palačinke punjene čime kod želiš

Zovu se æbleskiver i slične su našim fritulama, ali malo veće i okruglije

VOYO logo
VOYO logo

Palačinke su nam drage u svim verzijama, makar ipak radimo one klasične koje po svijetu zovu 'crepes'. No, kada smo vidjeli kako Danci rade svoju verziju, nismo joj mogle odoljeti i odmah smo potražile recept.

Danske 'æbleskiver' slične su našim fritulama, samo što su okruglije i veće te ih možeš puniti čime god želiš, a možeš ih jesti i samo sa šećerom u prahu. Danci ih peku u posebnoj tavi s polukružnim odjeljcima, no poslužit će i kalup za muffine ili način na koji se rade fritule - grabljenje smjese žlicom i stavljanje u vruće ulje.

Sastojci:

250 g brašna

100 g maslaca

3 jaja

400 ml vrhnja

pola vrećice praška za pecivo

pola vrećice vanilin šećera

pola žličice soli

žlica šećera

Priprema:

Za početak odvoji žumanjke od bjelanjaka, a od bjelanjaka i šećera napravi čvrsti snijeg. U posebnoj posudi izradi žumanjke sa vanilin šećerom, brašnom, solju i praškom za pecivo.

U žumanjke polako dodavaj snijeg i na kraju dodaj vrhnje. Otopi maslac, malo ga ohladi i dodaj smjesi za palačinke. Nauljene kalupe za muffine ili poseban kalup s polukružnim odjeljcima napuni smjesom i peci u pećnici na 200 °C.

Palačinkama ne treba dugo pa čim vidiš da se smjesa počne stiskati, čačkalicom ih preokreni da se zapeku i s druge strane. Na kraju ih možeš napuniti Nutellom, pekmezom ili čime god želiš.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali