Kuhinja i recepti /

Čarobna zelena i paprena metvica

Farizeji su, prema Bibliji, skupljali poreze u metvici, kopru i kimu, a Karlo Veliki, koji je jako volio bilje, naredio je njezino uzgajanje.

VOYO logo
VOYO logo

Višegodišnja biljka metvica, latinskog imena Mentha, iz porodice usnača, porijeklom je iz Europe. Danas se uzgaja diljem svijeta, a u našim krajevima u Slavoniji.

Metvica, menta ili nana ima gotovo 30 vrsta, koje su križanjem dale nove podvrste. Može narasti od 30 do 80 cm i pruža brojne podzemne i nadzemne izdanke koji se lako ukorijene.

Pronađena je čak i u egipatskim grobnicama, dok je Japanci uzgajaju više od dvije tisuće godina radi dobivanja mentola.

Ime joj se prvi put se spominje u grčkoj mitologiji, a postoje dvije različite priče. Prva priča kaže da je nimfu Mentu zavodio Had, bog podzemlja, čija je kraljica Perzefona postala ljubomorna, te ju je pretvorila u biljku, metvicu, dok je prema drugoj priči Menta bila nimfa koju je volio Pluton. Kako bi udovoljio ljubomornoj supruzi, Pluton ju je pretvorio u mirisnu biljku.

Osjetljiva je na sušu i niske temperature, uzgaja se u vrtovima, ali će vrlo dobro uspijevati i u malo većoj posudi u vašem domu. U prirodi se najčešće može naći kao divlja metvica.

Najrasprostranjenije su zelena i engleska metvica sorte mitcham, koju nazivaju i paprena ili crna metvica. Paprena se službeno koristi kao lijek kod probavnih tegoba, kao što su dispepsija, nadutost, gastritis i grčevi. Nastala je križanjem klasaste i zelene metvice u pokrajini Mitcham početkom 16. stoljeća.

Ljekoviti listovi metvice i eterično ulje dobiveno destilacijom paprene metvice upotrebljavaju se u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

Čaj od zelene metvice smiruje živce, migrenu, utječe na izlučivanje urina, želučanih sokova i žuči, te je odlično sredstvo protiv povraćanja.

Upravo zbog svojstva smanjivanja napuhnutosti, list metvice dodaje se pri kuhanju grahorica. Upotrebljavaju se mladi svijetlozeleni listovi, dok donje, starije listove treba izbjegavati zbog gorkog okusa.

U jelo se stavlja na kraju kuhanja, a odličan je dodatak octu i želeu.

Zabluda je da se koristi samo kao desert ili u osvježavajućim pićima i koktelima. Kombinira se u jelima od mesa i ribe, a često se dodaje jogurtu i svježem voću.

Izvrsno se slaže s rajčicom i koristi se i u umacima za tjestenine. Dosta se koristi u francuskoj kuhinji u pripremi slatkih, ali i slanih jela.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali