
Brzinski ručak: Začinjena orada iz pećnice s blitvom i krumpirom

Riba je uvijek lagana, zdrava i pametna ideja za obrok, a ova orada iz pećnice je gotova za manje od sat vremena
Orada je ukusna i lagana riba prihvatljive cijene, a blitva i krumpir s njom u kombinaciji čine nepogrešivi klasik.
Sastojci:
2 orade
200 ml bijelog vina
1 manja glavica luka
150 ml maslinovog ulja
500 g blitve
400 g krumpira
2 češnja češnjaka
sol i papar
vegeta
grančica ružmarina
Priprema:
Očistite i narežite luk te ga potopite u bijelom vinu i pustite da odstoji oko dva sata, da vino upije arome luka. Nakon nekog vremena u drugoj posudi pomiješajte ulje, papar i vegetu.
Ribu očistite, operite i osušite papirnatim ručnicima, prerežite je po duljini, posolite i namažite prethodno pripremljenim uljem - uz pomoć grančice ružmarina. Ostatak ulja pomiješajte s prethodno pripremljenim bijelim vinom i lukom.
Ribu stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite poklopljenu na oko 200 stupnjeva 50 minuta. (Prilikom pečenja ribu premazujte mješavinom vina, ulja i luka)
Dok se riba peče očistite i operite blitvu i krumpir. Krumpir narežite na kockice i stavite da se kuha u slanoj vodi oko 15 minuta, a zatim u vodu dodajte blitvu, dva češnja češnjaka, malo maslinova ulja i sve zajedno kuhajte još 5-7 minuta.
Krumpir i blitvu procijedite i poslužite uz pečenu ribu. Dobar tek!













