KAO IGRA /

Zabava i avantura: Ovih sedam božićnih kolača možete jednostavno napraviti s djecom

Kroz igru, smijeh i slatke zalogaje stvaraju se uspomene koje će se pamtiti dugo nakon što blagdani prođu.

VOYO logo
VOYO logo

Priprema kolača s djecom nije samo zabavna avantura – to je prilika da se povežete, potaknete njihovu kreativnost i zajedno stvorite uspomene koje će trajati godinama. Mjesto da djecu tjerate iz kuhinje dok ste u jurnjavi s pripremama, zašto ih ne pozvati da budu mali pomoćnici u izradi božićnih slastica?

Od klasičnih linzera i čokoladnih keksića do šarenih medenih kućica, svaki recept može postati igra, a svaka greška – smiješna anegdota. I da, očekujte malo nereda, ali upravo je to dio čarolije!

Za vas smo istražili koje božićne kolače možete lako napraviti s najmlađima, a koji će vašim blagdanskim stolom donijeti radost i toplinu obiteljskog zajedništva.

Kuglice od keksa

Brze kuglice od keksa zaista su sjajno te iznimno jednostavno rješenje za slastice u čijoj pripremi mogu sudjelovati i najmlađi. Djeca će uživati u oblikovanju kuglica, valjanju u omiljene dodatke poput kokosovog brašna, čokolade ili šarenih mrvica, a kreativnost u ukrašavanju čini ovaj recept pravim malim projektom. Osim što će se osjećati ponosno zbog svog doprinosa, stvaranje kuglica je poput igre – savršen način da ih uključite u kuhinjske aktivnosti i potaknete ljubav prema kuhanju.

Šarene oblatne

Šarene oblatne su veseli i šareni desert koji će unijeti radost na svaki stol. Sastavljene su od slojeva oblatni, kremaste kreme u živim bojama i mirisnog okusa vanilije, čokolade ili kokosa. Savršene za obiteljska okupljanja i blagdane, ove oblatne donose raskošan vizualni dojam i bogatstvo okusa, a pripremaju se jednostavno i brzo. Još jedna fora stvar kod ovih oblatni je što možete same oblatne obojiti pomoći boja za hranu. To će dodatno zabaviti vaše mališane.

Šarene oblatne sastojci:

1 pakiranje oblatni 5 komada dimenzija 27×37 centimetara

300 ml mlijeka

300 g šećera

250 g maslaca ili margarina

300 g mljevenog keksa

300 g mljevenih oraha

100 g čokolade za kuhanje

1 vanilin šećer

Krema za medenu pitu sa gotovim korama radi se od svega nekoliko sastojka. Otkrivamo recept kako napraviti dobru kremu za medenu pitu.

Šarene oblatne postupak:

U široki lonac uliti mlijeko, dodati šećer te uz miješanje pustiti da prokuha.

Maknuti s vatre, a zatim ubaciti maslac ili margarin. Dobro izmiješati da se maslac otopi.

Zatim ubaciti mljevene kekse i izmiješati. Dodati i orahe te dobro izjednačiti kremu koja postane gusta. U manjem loncu otopiti čokoladu (paziti da ne provrije).

Smjesu podijeliti u dvije posude po pola: u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati, a u drugi vanilin šećer te također izmiješati.

Kreme treba vruće stavljati na oblatne. Staviti prvu oblatnu dimenzija 27×37 centimetara na čvrstu podlogu te je namazati s pola količine čokoladne kreme. Paziti da se krema navuče do rubova. Staviti novu oblatnu i lagano je dlanovima pritisnuti na prvu oblatnu da se bolje priljube.

Nanijeti polovicu svijetle kreme. Rasporediti kremu do rubova te postaviti treću oblatnu i opet je pritisnuti dlanovima da se bolje prilijepi.

Ponovo staviti tamnu kremu, zaravnati i prekriti s četvrtom oblatnom. Pritisnuti dlanovima da se izbaci zrak i oblatna bolje priljubi.

Staviti drugi dio svijetle kreme i dobro je zaravnati.

Na kraju poklopiti sa zadnjom oblatnom. Sve prekriti s papirom za pečenje te na njega staviti debelu knjigu (ili nekoliko njih) da se istisne zrak i oblatne što bolje priljube.

Staviti sve u frižider na šest sati da se krema stegne, a može i preko noći.

Lažna mađarica

Lažna mađarica je izrazito nevjerojatno jednostavan kolač, a takav je i ovaj recept – jednostavan, prilagodljiv i prepun mogućnosti za kreativnost. Možete mijenjati sastojke i prilagođavati ga svom ukusu, ali osnovna ideja ostaje ista: krema za mađaricu, keksi koji će zamijeniti slojeve tijesta i, na kraju, bogati čokoladni ganache. Djeca će također uživati u sudjelovanju! Neka pomažu slagati slojeve keksa, premazivati kremom ili ukrašavati čokoladnim ganacheom. Ovaj recept pretvara kuhanje u zabavu – slaganje mađarice može postati poput igre slaganja kockica, dok će ukrašavanje potaknuti njihovu maštu. Osim što će se dobro zabaviti, na kraju će s ponosom uživati u desertu koji su sami pomogli stvoriti!

Medena kućica od keksa

Priprema medene kućice od keksa savršena je prilika za obiteljsko druženje i kreativnost, no priprema samih zidova je malo izazovnija. Neka djeca odluče gdje će postaviti prozore, vrata ili dimnjak, a na vama je da im pripremite sve alate, odnosno dijelove. Njihova kreativnost može pretvoriti svaku kućicu u jedinstveno umjetničko djelo!

Kućica od keksa sastojci za tijesto:

300 g meda

200 g šećera

200 g maslaca

2 jaja

600 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

2 žličice cimeta

1 žličica mljevenog đumbira

½ žličice klinčića (po želji)

Kućica od keksa sastojci za glazuru:

2 bjelanjka

500 g šećera u prahu

1 žlica limunovog soka

Kućica od keksa sastojci za dekoraciju:

Bomboni, gumene bombone, šarene mrvice, čokoladice, mini marshmallowi

Kućica od keksa priprema:

U loncu otopite med, šećer i maslac na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine. Ostavite da se smjesa malo ohladi.

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Dodajte smjesu meda i jaja pa zamijesite glatko tijesto.

Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku barem 1 sat

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 0,5 cm i izrežite oblike za kućicu (2 bočne stranice, 2 krova, 1 prednja i 1 stražnja stranica s vratima i prozorima).

Pecite oblike na 180 °C oko 12-15 minuta, dok ne postanu čvrsti i zlatno-smeđi. Ohladite ih prije slaganja.

Istucite bjelanjke u snijeg, postepeno dodajući šećer u prahu i limunov sok dok ne dobijete gustu, čvrstu smjesu.

Glazuru koristite kao ljepilo za spajanje dijelova kućice. Najprije sastavite zidove, pustite da se osuše, a zatim dodajte krov.

Nakon što je konstrukcija stabilna, ukrasite kućicu bombonima, šarenim mrvicama i čokoladicama prema želji.

Linzeri

Svi znamo da miris pečenih linzera iz pećnice unosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u vrijeme blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i posipani šećerom u prahu, savršen su za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja. Što se tiče klinaca, oni mogu pomagati u izrezivanju oblika pomoću kalupa i slaganju kolačića. Odabir omiljenog džema za punjenje i posipanje šećera u prahu može biti prava mala avantura. Osim što će se zabaviti, priprema linzera postat će lijepa obiteljska tradicija koja stvara nezaboravne blagdanske uspomene.

Raffaelo kuglice

Kokos i bademi savršena su kombinacija okusa, a posebno u doba Božića. Iako možda izgledaju komplicirane za napraviti, domaće Raffaello kuglice brzo su gotove i nestat će s vašeg blagdanskog stola još brže. Izgledaju bolje od kupovnih i završit ćete ih brže nego da odete u dućan. Mali pomagači mogu oblikovati kuglice, valjati ih u kokos i umetati bademe u sredinu. Osim što će se zabaviti, osjetit će ponos jer su sudjelovali u pripremi ovih elegantnih blagdanskih slastica. Njihova jednostavnost i veselje koje donose čine ih pravim hitom svakog božićnog druženja!

Raffaelo kuglice sastojci:

pola litre mlijeka

2 pudinga od vanilije

30 dag kokosovog brašna

25 dag margarina

7 žlica šećera

25 dag šećera u prahu

cijeli bademi

Raffaelo kuglice postupak:

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka.

Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi.

Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica.

Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu.

Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama.

U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Čokoladni božićni keksi

Blagdansko ozračje nemoguće je zamisliti bez mirisa tek ispečenih keksa koji prožima svaki kutak doma. U bogatoj paleti tradicionalnih božićnih poslastica, čokoladni božićni keksi zauzimaju istaknuto mjesto - njihov raskošan miris i neodoljiv okus čine ih neizostavnim dijelom blagdanskog ugođaja. Ovaj recept pruža priliku za zajedničko uživanje s djecom – neka sudjeluju u oblikovanju keksa, utiskivanju kalupa i ukrašavanju. Izrada keksa postaje prava blagdanska tradicija, gdje se mali i veliki kuhari mogu povezati kroz igru i kreativnost. Djeca će posebno uživati u oslikavanju ili posipavanju keksa šarenim dekoracijama, a rezultat će biti ne samo ukusan nego i vizualno očaravajući dodatak blagdanskom stolu.

POGLEDAJTE VIDEO: Djedovi Božićnjaci pronašli zamjenu za sobove: Pogledajte blagdansku bajku u Veneciji

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali