
Božićni keksi od cimeta i meda uvijek su pun pogodak: Evo pet predivnih kombinacija

Gotovo nijedan začin ne govori “Božić” toliko koliko cimet. On je prisutan u mirisnim svijećama, u kavama i čajevima i definitivno u keksima. Kad se spoji s medom, daju predivan okus i miris koji evocira blagdane.
Cimet-med keksi s limunom
Cimet, med i limun zajedno čine nevjerojatnu harmoniju okusa i mirisa u ovim osvježavajućim keksićima.
Cimet-med keksi s limunom sastojci:
250 g glatkog brašna
100 g maslaca (sobne temperature)
80 g meda
60 g šećera u prahu
1 žličica cimeta
Naribana korica 1 limuna
1 žličica soka od limuna
Prstohvat soli
Cimet-med keksi s limunom priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, sol i naribanu koricu limuna.
U drugoj posudi izmiksajte maslac, med i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
Dodajte žličicu soka od limuna i postupno umiješajte suhe sastojke dok ne dobijete mekano tijesto.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izrezujte oblike po želji (npr. zvjezdice, krugove).
Kekse pecite 8-10 minuta, dok rubovi lagano ne posmeđe.
Ohladite kekse i, po želji, pospite šećerom u prahu ili cimetom za ukras.
Cimet-med keksi s lješnjacima
Orasi, lješnjaci, bademi - bez njih božićni keksi ne bi bilo to što jesu. U ovom receptu lješnjaci ljube med i cimet u hrskavim, ali sočnim keksićima koji će jako brzo nestati s vašeg blagdanskog stola.
Sastojci:
200 g glatkog brašna
100 g mljevenih lješnjaka
80 g maslaca (sobne temperature)
70 g meda
50 g šećera
1 žličica cimeta
Prstohvat soli
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene lješnjake, cimet i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli izmiksajte maslac, med i šećer dok smjesa ne postane pjenasta.
Dodajte mokre sastojke u suhe i zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto previše mekano, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 20-30 minuta.
Oblikujte kuglice veličine oraha i lagano ih spljoštite. Kekse možete ukrasiti vilicom za uzorak na površini.
Posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.
Ohladite kekse i poslužite. Po želji ih možete lagano posuti šećerom u prahu za blagdanski izgled.
Brzi keksi s medom i cimetom
Brzi keksi s medom i cimetom su gotovi u svega 10-ak minuta i idealni su za doba blagdana kad želite nešto slatko, a opet domaće. Uz nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće, možete pripremiti ove fine i jednostavne kekse s medom i cimetom.
Božićni medenjaci s cimetom
Medenjaci su neizostavni dio blagdanskog stola i mnogima najdraži keksići. Umjesto klasičnih medenjaka, probajte pripremiti verziju s malo više cimeta.
Sastojci:
300 g glatkog brašna
100 g meda
100 g maslaca
80 g šećera u prahu
1 žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet u zdjeli.
U drugoj posudi otopite maslac i med, zatim dodajte šećer u prahu i dobro promiješajte.
Spojite suhe i mokre sastojke te umijesite glatko tijesto.
Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izrezujte oblike po želji.
Kekse stavite na pleh i pecite 8-10 minuta dok rubovi ne poprime zlatnu boju.
Ohladite i poslužite, a po želji ukrasite šećerom u prahu.
Čokoladni keksi s cimetom i medom
Zamislite aromu cimeta i meda s bogatim okusom čokolade. Upravo to ćete osjetiti sa svakim grizom ovih slastica.
Sastojci:
200 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
100 g maslaca (sobne temperature)
80 g meda
80 g šećera u prahu
1 žličica cimeta
1 jaje
Prstohvat soli
50 g nasjeckane tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, cimet i prstohvat soli.
U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte med i jaje, pa sve dobro sjedinite.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju umiješajte komadiće čokolade.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 20-30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.
Oblikujte male kuglice od tijesta, lagano ih spljoštite i posložite na pleh s razmakom između.
Pecite 10-12 minuta, dok keksi ne postanu čvrsti na dodir.
Ohladite kekse prije posluživanja, a po želji ih možete ukrasiti tankim preljevom od otopljene čokolade.
POGLEDAJTE VIDEO: U Meksiku marš medenjaka, u Njemačkoj najružnije drvce: Ovako je Advent počeo diljem svijeta













