STVARNO MEDENO /

Božićni keksi od cimeta i meda uvijek su pun pogodak: Evo pet predivnih kombinacija

Cimet i med zajedno čine predivnu kombinaciju okusa i mirisa i sve vraća u djetinjstvo

VOYO logo
VOYO logo

Gotovo nijedan začin ne govori “Božić” toliko koliko cimet. On je prisutan u mirisnim svijećama, u kavama i čajevima i definitivno u keksima. Kad se spoji s medom, daju predivan okus i miris koji evocira blagdane.

Cimet-med keksi s limunom

Cimet, med i limun zajedno čine nevjerojatnu harmoniju okusa i mirisa u ovim osvježavajućim keksićima. 

Cimet-med keksi s limunom sastojci:

250 g glatkog brašna

100 g maslaca (sobne temperature)

80 g meda

60 g šećera u prahu

1 žličica cimeta

Naribana korica 1 limuna

1 žličica soka od limuna

Prstohvat soli

Cimet-med keksi s limunom priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, sol i naribanu koricu limuna.

U drugoj posudi izmiksajte maslac, med i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

Dodajte žličicu soka od limuna i postupno umiješajte suhe sastojke dok ne dobijete mekano tijesto.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izrezujte oblike po želji (npr. zvjezdice, krugove).

Kekse pecite 8-10 minuta, dok rubovi lagano ne posmeđe.

Ohladite kekse i, po želji, pospite šećerom u prahu ili cimetom za ukras.

Cimet-med keksi s lješnjacima

Orasi, lješnjaci, bademi - bez njih božićni keksi ne bi bilo to što jesu. U ovom receptu lješnjaci ljube med i cimet u hrskavim, ali sočnim keksićima koji će jako brzo nestati s vašeg blagdanskog stola. 

Sastojci:

200 g glatkog brašna

100 g mljevenih lješnjaka

80 g maslaca (sobne temperature)

70 g meda

50 g šećera

1 žličica cimeta

Prstohvat soli

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, mljevene lješnjake, cimet i prstohvat soli.

U drugoj zdjeli izmiksajte maslac, med i šećer dok smjesa ne postane pjenasta.

Dodajte mokre sastojke u suhe i zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto previše mekano, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 20-30 minuta.

Oblikujte kuglice veličine oraha i lagano ih spljoštite. Kekse možete ukrasiti vilicom za uzorak na površini.

Posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta dok rubovi ne postanu zlatni.

Ohladite kekse i poslužite. Po želji ih možete lagano posuti šećerom u prahu za blagdanski izgled.

Brzi keksi s medom i cimetom

Brzi keksi s medom i cimetom su gotovi u svega 10-ak minuta i idealni su za doba blagdana kad želite nešto slatko, a opet domaće. Uz nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće, možete pripremiti ove fine i jednostavne kekse s medom i cimetom.

Božićni medenjaci s cimetom

Medenjaci su neizostavni dio blagdanskog stola i mnogima najdraži keksići. Umjesto klasičnih medenjaka, probajte pripremiti verziju s malo više cimeta.

Sastojci:

300 g glatkog brašna

100 g meda

100 g maslaca

80 g šećera u prahu

1 žličica cimeta

1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet u zdjeli.

U drugoj posudi otopite maslac i med, zatim dodajte šećer u prahu i dobro promiješajte.

Spojite suhe i mokre sastojke te umijesite glatko tijesto.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i izrezujte oblike po želji.

Kekse stavite na pleh i pecite 8-10 minuta dok rubovi ne poprime zlatnu boju.

Ohladite i poslužite, a po želji ukrasite šećerom u prahu.

Čokoladni keksi s cimetom i medom

Zamislite aromu cimeta i meda s bogatim okusom čokolade. Upravo to ćete osjetiti sa svakim grizom ovih slastica.

Sastojci:

200 g glatkog brašna

50 g kakaa u prahu

100 g maslaca (sobne temperature)

80 g meda

80 g šećera u prahu

1 žličica cimeta

1 jaje

Prstohvat soli

50 g nasjeckane tamne čokolade ili čokoladnih kapljica

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, cimet i prstohvat soli.

U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte med i jaje, pa sve dobro sjedinite.

Postupno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju umiješajte komadiće čokolade.

Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 20-30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje.

Oblikujte male kuglice od tijesta, lagano ih spljoštite i posložite na pleh s razmakom između.

Pecite 10-12 minuta, dok keksi ne postanu čvrsti na dodir.

Ohladite kekse prije posluživanja, a po želji ih možete ukrasiti tankim preljevom od otopljene čokolade.

POGLEDAJTE VIDEO: U Meksiku marš medenjaka, u Njemačkoj najružnije drvce: Ovako je Advent počeo diljem svijeta

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali