Dalmatinski specijalitet /

Pravi dalmatinski bakalar na crveno. Ovaj recept uspijeva svaki put

Bakalar na crveno je tradicionalni ručak kojeg treba pravilno i nježno pripremati, a mi imamo recept s kojim će vam uspjeti baš svaki put

VOYO logo
VOYO logo

Bakalar na crveno dalmatinski je recept s kojim ne možete pogriješiti, posebno ako volite riblja jela. Tradicionalno se poslužuje na Badnjak i Veliki Petak, a iako priprema traje nešto duže, definitivno se isplati. Istražili smo kako se radi pravi dalmatinski bakalar na crveno.

Bakalar na crveno recept

Najviše vremena u ovom receptu će uzeti priprema. Bakalar se, prije svega, treba namakati u vodi barem 24 sata. Nakon tog zapravo kreće kuhanje ovog jela koje će vam uzeti oko dva sata vremena. No kad završite, imat ćete predivno glavno jelo u kojem će svi uživati.

Bakalar na crveno sastojci:

pola kile sušenog bakalara, namočenog u vodi najmanje 24 sata

100 ml maslinovog ulja

1 crveni luk

3 režnja češnjaka

2 grančice peršina

½ žličice slatke crvene paprike

1 žlica koncentrata rajčice

100 ml bijelog vina

sol, papar

300 g krumpira

Bakalar na crveno priprema:

Sušeni bakalar skuhajte u posoljenoj vodi dok se ne počne lako odvajati od kostiju.

Kad je kuhan, očistite ga tako da vam ostane samo čisto meso. Vodu u kojoj se kuhao sačuvajte – poslužit će vam kasnije.

Crveni luk narežite na kockice, a češnjak protisnite ili nasjeckajte što sitnije.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i dinstajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša i lagano ne požuti. Pazite da ne zagori jer bi mogao dati gorak okus jelu.

Zatim ubacite nasjeckani češnjak i uz stalno miješanje pirjajte još oko pola minute, samo da pusti miris.

Dodajte očišćeni bakalar, sjeckani peršin, slatku crvenu papriku i koncentrat rajčice. Začinite po ukusu sa solju i paprom, pa zalijte bijelim vinom.

Kuhajte uz povremeno miješanje dok vino ne ispari.

Ogulite krumpir i narežite ga na ploške debljine oko 2 cm. Dodajte ga u lonac s bakalarom.

Podlijte sačuvanom vodom od kuhanja bakalara tako da svi sastojci budu pokriveni.

Kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 minuta, dok krumpir ne omekša.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski kuhari otkrili svoje tajne: Evo kako do najboljeg bakalara i najsočnije purice

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali