
Pravi dalmatinski bakalar na crveno. Ovaj recept uspijeva svaki put

Bakalar na crveno dalmatinski je recept s kojim ne možete pogriješiti, posebno ako volite riblja jela. Tradicionalno se poslužuje na Badnjak i Veliki Petak, a iako priprema traje nešto duže, definitivno se isplati. Istražili smo kako se radi pravi dalmatinski bakalar na crveno.
Bakalar na crveno recept
Najviše vremena u ovom receptu će uzeti priprema. Bakalar se, prije svega, treba namakati u vodi barem 24 sata. Nakon tog zapravo kreće kuhanje ovog jela koje će vam uzeti oko dva sata vremena. No kad završite, imat ćete predivno glavno jelo u kojem će svi uživati.
Bakalar na crveno sastojci:
pola kile sušenog bakalara, namočenog u vodi najmanje 24 sata
100 ml maslinovog ulja
1 crveni luk
3 režnja češnjaka
2 grančice peršina
½ žličice slatke crvene paprike
1 žlica koncentrata rajčice
100 ml bijelog vina
sol, papar
300 g krumpira
Bakalar na crveno priprema:
Sušeni bakalar skuhajte u posoljenoj vodi dok se ne počne lako odvajati od kostiju.
Kad je kuhan, očistite ga tako da vam ostane samo čisto meso. Vodu u kojoj se kuhao sačuvajte – poslužit će vam kasnije.
Crveni luk narežite na kockice, a češnjak protisnite ili nasjeckajte što sitnije.
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i dinstajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša i lagano ne požuti. Pazite da ne zagori jer bi mogao dati gorak okus jelu.
Zatim ubacite nasjeckani češnjak i uz stalno miješanje pirjajte još oko pola minute, samo da pusti miris.
Dodajte očišćeni bakalar, sjeckani peršin, slatku crvenu papriku i koncentrat rajčice. Začinite po ukusu sa solju i paprom, pa zalijte bijelim vinom.
Kuhajte uz povremeno miješanje dok vino ne ispari.
Ogulite krumpir i narežite ga na ploške debljine oko 2 cm. Dodajte ga u lonac s bakalarom.
Podlijte sačuvanom vodom od kuhanja bakalara tako da svi sastojci budu pokriveni.
Kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 minuta, dok krumpir ne omekša.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski kuhari otkrili svoje tajne: Evo kako do najboljeg bakalara i najsočnije purice










