SVIJET NA TANJURU /

Njima se sviđa Hrvatska, a nama njihova hrana: U centru Zagreba okusite momo, boršč, varenke ...

Delicije iz cijelog svijeta kuhaju stranci koji su zbog posla ili ljubavi doselili u Hrvatsku

VOYO logo
VOYO logo

Ako silno želite probati nepalske knedle, libanonski falafel ili ukrajinski boršč, imate sreće jer na zagrebačkom Europskom trgu traje Festival svjetske kuhinje.

'Svijet na tanjuru': Na Europskom trgu domaće i svjetske delikatese i plesovi i glazba iz cijele Hrvatske

Delicije iz cijelog svijeta kuhaju stranci koji su zbog posla ili ljubavi doselili u Hrvatsku.

Većina je ljudi za falafel čula, mnogi su ga probali, ali rijetki su jeli pravi libanonski. No, ovih dana na Europskom trgu u Zagrebu okruglice od boba i slanutka priprema Libanonka Farah Khalil.

Prije tri godine je doselila u Zagreb zbog ljubavi i otvorila restoran te objašnjava: ''Falafel je tradicionalno libanonsko ulično jelo. To je zdrava hrana napravljena od slanutka i boba te libanonskih začina. Pripremamo ga na maslinovom ulju ili ga stavimo u pećnicu''.

Falafel u tortilji stoji 40 ak kuna, jednako kao i šavarma. Još jedan libanonski specijalitet, ovaj put od teletine: "Šavarma meee. Šavarma je kod nas ono što su kod vas ćevapi", kaže Farah.

Iz Libanona selimo u Ukrajinu, a naši domaćini su braća Ros koji ovdje žive 10-ak godina. Došli su s majkom koja je bila veleposlanica u Hrvatskoj i ostali: ''Pozdravljamo vas i pozivamo da probate ukrajinsku kuhinju''.

Na meniju su varenki - punjene okruglice u kojima ima i čvaraka te boršč - varivo od cikle i mesa, koje možete probati za 20 kuna.

Koji je bolji boršč ruski ili ukrajinski, pitamo, a Demian Ros odvraća: ''Ovisi, jer svaka regija odnosno kuća ima svoj recept. Meni kad osobno kažu ruski boršč mislim na malo kiseliji, a ukrajinski je malo slađa varijanta".

Zbog posla su u Zagreb doselili i kuhari iz Mubaia. Inače rade u indijskim restoranima, a ovaj tjedan na festivalu pripremaju birjani, palačinke, samose.

''Ovo je specijalitet s juga Indije i to je poznata ulična hrana. Dakle, u južnim dijelovima imamo ovaj specijalitet koji se zove Dosa. To je hrskava palačinka rižinog mlijeka i bijelog brašna'', objasnio je kuhar Harshad iz Indije, a indijske palačinke s lećom i sirom koštaju 25 kuna.

Lijepo su nas dočekali na štandu Nepala. Ovdje najbolje ide: momo- knedli s piletinom za 30 kuna. Posebno su popularni na Himalaji otkud je i Man Singh Dhami: "Momo je s piletinom i knedlom iz Nepala i Himalaje. To je kuhano i pripremljeno na pari. To je glavno jelo".

Probali smo i pileću masalu s rižom. Nepalci kažu, ljutinu su prilagodili našim nepcima.

Najpoznatija Nigerijka u Hrvatskoj je vesela gospođa Okoli Kikelomo. Došla je u Zagreb prije sedam godina i pronašla se u kuhinji: ''Koristimo jako puno povrća, jer ovdje vidim da ima vegeterijanaca. U Nigeriji, koliko znam, ne postoje vegeterijanci kao takvi jer je ionako sve što se jede s povrćem''.

Okoli je u Zagrebu otvorila i restoran u kojem siromašni mogu jesti besplatno jer ona dobro zna što je neimaština. Znaju to i drugi kuhari na Europskom trgu - mnogi su zato i došli u Hrvatsku.

''Ja sam došao raditi. Dobio sam radnu dozvolu'', kaže Dhami i dodaje da mu se ovdje sviđa sve.

Njima se sviđa Hrvatska, a nama njihova hrana. Momo, boršč, varenki, falafel, ali i druge domaće specijalitete možete probati do kraja tjedna. A Okoli poručuje: ''Hvala vam, Hrvatska, na prilici. Volimo vas''.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali