IZ GRGIĆ KUHINJE /

Marica (90) se prisjetila nedjeljnog ručka i recepta za 'staru kokoš: 'I pijetao bi došao na red...'

Već subotom se mjerkala ona koja više ne daje jaja pa bi dan poslije završila u loncu

VOYO logo
VOYO logo

Okusi naših baka i djedova, oni sa sela, vratit će mnoge u sjećanja djetinjstva, probuditi najljepše uspomene. No pomalo se zaboravljaju, kao i recepti kako se radi domaća zimnica ili ono "nešto naše".

Na Danas.hr-u u serijalu u suradnji s prof. dr.sc. Ivom Grgićem, akademikom i profesorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, donosimo recepte kako pripremiti svoj svježi sir, kako napraviti slatke mazalice od sezonskog voća, ukiseliti ciklu, vlastite domaće kobasice ili krvavice.

Ovo puta donosi nam priču djetinjstva i recept svoje susjede Marice za nedjeljni ručak. Stara kokoš koja se mjerkala je li već svoje s jajima "dala", pa bi postala odabranica bogatog stola i obiteljskog ručka.

Ivo Grgrić:

"Sudbina ili Božja volja, rekla bi moja pokojna Baba Anđa, dok bi djed Anto mjerkao prazni čokanj. Usebi je mislio da je trenutak kada ne mogne popiti čokanj rakije i zapaliti duhan u svojoj progorjelojluli, odlazak na onaj svijet, s Bogom ili sudbinom, svejedno. I bi tako jednog sumornog jutra nesretnih ratnih godina, u zagrebačkoj bolnici daleko od svoje kuće, daleko od svoje Jošave.

Tako i nas, suprugu Mirjanu i mene, sudbina ili Božja providnost uputi u Posavske Brege, koji jesusve ali nisu bregoviti. I puno je „naših“, pa tako brzo napučismo selo, birtiju, crkvu ali bogme i lokalno groblje da bi se Posavski mogli sada zvati i Bosanski, što baš i ne bi razveselilo malobrojnestarosjedioce, posebno dobrog Ivicu Gušteka.

Nama se posreći da dobismo divne susede, po mome komšije, kao što su Andrijana i Šile, Melita iJoža, Helena i Miljenko. Ipak smo se najviše usrećili našom Maricom i Milkom, prve susede prekorazrovane ceste, čije bi uređenje trebalo gotovo biti prije lokalnih izbora.

Marica, koja fala Bogu ubrzo navršava samo 90 godina, nerijetko špota svoju kćer Milku opetujućisvakodnevno „zar opet pevanje u crkvi, zar opet miša pa nije nedelja...“.

Dobroćudna Marica je enciklopedija za sva događanja od Martinske Vesi do Posavskih Brega, od onog do ovog rata ali i svih poraća. I tako Marica i ja sjedimo blizu prozora da nam netko ne promakne cestom, i spominjemo se o bivšim vremenima.

Ja nju dobro čujem, ona mene kak-tak. I priča kak' je kao curica posljednji puta vidjela oca kada je mahnuo i kada su ga odveli negdje, na put bez povratka. I kako je njen muž mlad od srce otišao, ali i kako je završila kod svoje Milke u Bregima.

Nedjeljna kuhinja domaćice Marice

Marica je nekada bila i odlična kuharica, domaćica, a bogme na seoskim zabavama i plesačica, ali jePokojni „bil malo ljubomoran“. Priča mi o običajima i kako je kao mlada snaha sve delala, posebno ukuhinji. A što bi se za nedjelju spremalo, priupitah je.

I krenu Marica o jelima, ali mene je kopkalo što se jelo kada se „nije imalo“. U tom trenutku jedna seod posavskih kukmastih kokica na dvorištu oglasi da je došlo novo jaje i sjeti se Marica: stara kokoš.

Ne zaboravi Marica pripomenuti da bi dobro došao i pijetao, ipak rjeđe jer ih je manji broj i ljepotanse žrtvovao samo u specijalnim prilikama.

Reče Marica da deset kokica po zimi pozoba kuruze kak' jedan pajcek. U ostala je godišnja doba lakše jer je trave, glista, a malo se hrane ukrade i od svinja. Ali se kod njih uvijek pazilo koliko je nesilica i koja je na izmaku s jajima, smiješila joj se posebna čast žrtvovanja za nedjeljni objed.

Subotom se označila kojoj je došao 'kraj'

Subotom bi se već označila kojoj je došao kraj i nedjeljom ujutro, prije osuđena kokica, bi bilaeutanazirana, rečeno po današnji. Već je voda proključala i kokoš bi brzo ostala bez perja. Iznutrice bi se na ugrijanoj ploči šparheta spekle ili na tavici s malo masti, a to bi podijeli najstariji i najmlađiukućani. U to dob nije bilo ručnog sata, samo vekerica, i već je bilo vrijeme za obući se svečano,misno, pa bi se požurilo.

U poveći lonac bi se stavila kokoš, zatim dolilo vode koja se malo posolila i upozorilo neko čeljade,koje ostaje doma, da pazi da ne pokipi.

S krumpirima u peći na drva

I kada se čuje crkveno zvono da je bogoslužje pri kraju, da se lonac skloni na stranu. Dodatna je zadaća bila da se krumpir očisti i nariba na ribežu. Kada bi Marica došla iz crkve, prvo bi tepsiju podmazala s mašću, u bogatija vremena s uljem, stavila krumpir prije toga malo posoljen, da u tepsije bude debljine oko 3 cm, moglo je i deblje ako je više čeljadi, kokoš usitni na komade i pažljivo posloži po krumpiru. I sve bi se stavilo u rol peći na drva koja je bila dobro zagrijana.

Poslije se pojavila i riža, ali ju je trebalo kupiti, a penezi baš i nije bilo preveć.

A voda od kokoši bi se po potrebi još dosolila i ubacilo kukuruznog brašna, pazeći da ne ispadne nakraju palenta. I polako bi se kuhalo, a kada se provjerilo je li gotovo, lonac bi došao na stol.

A za to vrijeme bi se provjerila tepsija i za pola sata se kućom širio divan miris domaće hrane. Uz to bi išao pšenični kruh, nedjelja je, i neki dodatak, salata, cikla ili što bi se već našlo odnosno prispjelo u vrtu.

Naravno, danas su bogatija vremena te unatoč prosvjedima „svi protiv svih“, pun je frižider i kuhinjadodataka. Zbog toga, ako vam ručak izgleda malo siromašan, možete ga obogatiti.

Ako vam se stara kokoš ne čini prihvatljivom, pokušajte „pronaći“ domaći picek, a ako i to ne dedobro dođe i onaj poklonjen od Vlade, te usput kupite i nešto iznutrica, ne previše.

Juha je bogatija ako iznutricu iskoristite kao dodatak juhi, ali svakako pridodajte malo i povrća kao što su mrkva, peršin, celer te nekoliko ploški luka pečenog na ploči štednjaka. Da se ne raskuha, povrće dodajte kada je kokoš na pola kuhana. Kada izvadite kokoš, juhu procijedite, povrće isperite u hladnoj vodi i vratite nazad. U međuvremenu, u drugoj zdjeli skuhajte rezance i stavite skupa kuhati s povrćem, pazeći da ne proključa.

Samo na par minuta. Naravno, žličica sušenog začinskog povrća daje posebnu užitnost. A nedjeljom bi se čak i djeci dozvolilo da kušaju domaće belo, u kraju odakle je Marica se pio Škrlet iliGraševina.

Voda nije bila zdrava, kuća je bila tik uz Savu. A za mineralnu se nije imalo penez.

I tako Marica ispripovijeda svoju mladost, malo maknu maramu s lijevog uha da njena najbolja kćerMilka, zvana Mili, popravi vječno nevaljali slušni aparat.

Obeća Marica da će na proljeće pripremiti nedjeljni obed, kak nekad. I to u svojoj 91. godini, ako Bog da.

Na kraju nekoliko crtica o hrvatskom peradarstvu u kojemu dominiraju kokoši nesilice i tovljeni pilići, brojleri.

Sve manje pilića i jaja

Zadnjih godina i kod njih bilježimo smanjenje, posebno tovljenih pilića, te smo 2023. godineimali 2,8 milijuna kokoši i 7,1 milijun tovljenih pilića.

I kod proizvodnje jaja bilježimo smanjenje te je 2023. godine proizvedeno oko 650 milijuna komada. Uzgajivači peradi upozoravaju na stalni rast troškova, posebno hrane, a još više na neuređeno domaće tržište. Zbog toga im je ideja izgradnje peradarnika ukrajinskog investitora, o čemu se malo priča, a tiho na tome radi, čini ne neozbiljna nego vrlo opasna za njihov opstanak.

Većina perad je koncentrirana u manjem broju velikih proizvođača, ali je još uvijek prisutno držanjeza vlastite potrebe. Statistički broj bi trebali korigirati za desetka posto te tako i samodostatnost kod mesa peradi i kokošjih jaja.

Inače, službeno smo kod mesa brojlera u manjku oko 10% a kod jaja oko 20%. U držanju kokoši i pilića su prisutna dva tipa držanja i to kavezni, pretežno, te podni s manjim udjelom.

Držanje na otvorenom je ugrožen pojavom bolesti od kojih je najprisutnija «H5N1 Virus» poznatijikao ptičja gripa.

Kod kokoši imamo mnoštvo autohtonih pasmina od kojih je najpoznatija kokoš hrvatica. Ali tu je iPosavska kukmasta kokoš, Istarska kokoš, Hrvatska patuljasta kokoš, Međimurska kokoš, Križevačka kukmata kokoš, Dalmatinska kokoš, Šokačka živičarka te Patuljasta posavska kukmasta kokoš.

Možda sam neku i zaboravio, ali i ove ukazuju na bogatu peradarsku tradiciju koju moramo čuvati ali i iskoristiti za bolje pozicioniranje na sve izazovnijem tržištu hrane.

POGLEDAJTE VIDEO Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali