
Marica (90) se prisjetila nedjeljnog ručka i recepta za 'staru kokoš: 'I pijetao bi došao na red...'

Ivo Grgrić:
"Sudbina ili Božja volja, rekla bi moja pokojna Baba Anđa, dok bi djed Anto mjerkao prazni čokanj. U
Tako i nas, suprugu Mirjanu i mene, sudbina ili Božja providnost uputi u Posavske Brege, koji jesu
Nama se posreći da dobismo divne susede, po mome komšije, kao što su Andrijana i Šile, Melita i
Marica, koja fala Bogu ubrzo navršava samo 90 godina, nerijetko špota svoju kćer Milku opetujući
Dobroćudna Marica je enciklopedija za sva događanja od Martinske Vesi do Posavskih Brega, od onog do ovog rata ali i svih poraća. I tako Marica i ja sjedimo blizu prozora da nam netko ne promakne cestom, i spominjemo se o bivšim vremenima.
Ja nju dobro čujem, ona mene kak-tak. I priča kak' je kao curica posljednji puta vidjela oca kada je mahnuo i kada su ga odveli negdje, na put bez povratka. I kako je njen muž mlad od srce otišao, ali i kako je završila kod svoje Milke u Bregima.
Nedjeljna kuhinja domaćice Marice
Marica je nekada bila i odlična kuharica, domaćica, a bogme na seoskim zabavama i plesačica, ali je
I krenu Marica o jelima, ali mene je kopkalo što se jelo kada se „nije imalo“. U tom trenutku jedna se
Ne zaboravi Marica pripomenuti da bi dobro došao i pijetao, ipak rjeđe jer ih je manji broj i ljepotan
Reče Marica da deset kokica po zimi pozoba kuruze kak' jedan pajcek. U ostala je godišnja doba lakše jer je trave, glista, a malo se hrane ukrade i od svinja. Ali se kod njih uvijek pazilo koliko je nesilica i koja je na izmaku s jajima, smiješila joj se posebna čast žrtvovanja za nedjeljni objed.
Subotom se označila kojoj je došao 'kraj'
Subotom bi se već označila kojoj je došao kraj i nedjeljom ujutro, prije osuđena kokica, bi bila
U poveći lonac bi se stavila kokoš, zatim dolilo vode koja se malo posolila i upozorilo neko čeljade,
S krumpirima u peći na drva
I kada se čuje crkveno zvono da je bogoslužje pri kraju, da se lonac skloni na stranu. Dodatna je zadaća bila da se krumpir očisti i nariba na ribežu. Kada bi Marica došla iz crkve, prvo bi tepsiju podmazala s mašću, u bogatija vremena s uljem, stavila krumpir prije toga malo posoljen, da u tepsije bude debljine oko 3 cm, moglo je i deblje ako je više čeljadi, kokoš usitni na komade i pažljivo posloži po krumpiru. I sve bi se stavilo u rol peći na drva koja je bila dobro zagrijana.
Poslije se pojavila i riža, ali ju je trebalo kupiti, a penezi baš i nije bilo preveć.
A voda od kokoši bi se po potrebi još dosolila i ubacilo kukuruznog brašna, pazeći da ne ispadne na
A za to vrijeme bi se provjerila tepsija i za pola sata se kućom širio divan miris domaće hrane. Uz to bi išao pšenični kruh, nedjelja je, i neki dodatak, salata, cikla ili što bi se već našlo odnosno prispjelo u vrtu.
Naravno, danas su bogatija vremena te unatoč prosvjedima „svi protiv svih“, pun je frižider i kuhinja
Ako vam se stara kokoš ne čini prihvatljivom, pokušajte „pronaći“ domaći picek, a ako i to ne de
Juha je bogatija ako iznutricu iskoristite kao dodatak juhi, ali svakako pridodajte malo i povrća kao što su mrkva, peršin, celer te nekoliko ploški luka pečenog na ploči štednjaka. Da se ne raskuha, povrće dodajte kada je kokoš na pola kuhana. Kada izvadite kokoš, juhu procijedite, povrće isperite u hladnoj vodi i vratite nazad. U međuvremenu, u drugoj zdjeli skuhajte rezance i stavite skupa kuhati s povrćem, pazeći da ne proključa.
Samo na par minuta. Naravno, žličica sušenog začinskog povrća daje posebnu užitnost. A nedjeljom bi se čak i djeci dozvolilo da kušaju domaće belo, u kraju odakle je Marica se pio Škrlet ili
Voda nije bila zdrava, kuća je bila tik uz Savu. A za mineralnu se nije imalo penez.
I tako Marica ispripovijeda svoju mladost, malo maknu maramu s lijevog uha da njena najbolja kćer
Obeća Marica da će na proljeće pripremiti nedjeljni obed, kak nekad. I to u svojoj 91. godini, ako Bog da.
Na kraju nekoliko crtica o hrvatskom peradarstvu u kojemu dominiraju kokoši nesilice i tovljeni pilići, brojleri.
Sve manje pilića i jaja
Zadnjih godina i kod njih bilježimo smanjenje, posebno tovljenih pilića, te smo 2023. godine
I kod proizvodnje jaja bilježimo smanjenje te je 2023. godine proizvedeno oko 650 milijuna komada. Uzgajivači peradi upozoravaju na stalni rast troškova, posebno hrane, a još više na neuređeno domaće tržište. Zbog toga im je ideja izgradnje peradarnika ukrajinskog investitora, o čemu se malo priča, a tiho na tome radi, čini ne neozbiljna nego vrlo opasna za njihov opstanak.
Većina perad je koncentrirana u manjem broju velikih proizvođača, ali je još uvijek prisutno držanje
Inače, službeno smo kod mesa brojlera u manjku oko 10% a kod jaja oko 20%. U držanju kokoši i pilića su prisutna dva tipa držanja i to kavezni, pretežno, te podni s manjim udjelom.
Držanje na otvorenom je ugrožen pojavom bolesti od kojih je najprisutnija «H5N1 Virus» poznatiji
Kod kokoši imamo mnoštvo autohtonih pasmina od kojih je najpoznatija kokoš hrvatica. Ali tu je i
Možda sam neku i zaboravio, ali i ove ukazuju na bogatu peradarsku tradiciju koju moramo čuvati ali i iskoristiti za bolje pozicioniranje na sve izazovnijem tržištu hrane.
POGLEDAJTE VIDEO Iz Grgićeve kuhinje: Recepti i priče koje mirišu na tradiciju i djetinjstvo!
















