
Zbog ovog povrća stvaraju se čvorići na štitnjači: Općenito se smatra izuzetno zdravim, no treba biti na oprezu

Ako često jedemo svježe povrće poput kelja, prokulica, brokule, cvjetače, korabice, blitve ili špinata, možemo ozbiljno ugroziti svoje zdravlje i potaknuti stvaranje čvorića na štitnjači, piše Srbija danas.
POGLEDAJTE VIDEO: Kirurg koji je ženi izvadio štitnjaču od 2 kile: 'Sve je proteklo bez komplikacija, nakon 3 dana išla je kući'
Mnogi ljudi ne znaju ovu informaciju pa često dodaju ovu vrstu povrća u popularne smoothieje, čineći veliku pogrešku i dovodeći zdravlje svoje štitnjače u opasnost.
A kako je najbolje pripremiti kelj, prokulicu, brokulu, cvjetaču, korabicu, blitvu i špinat kako bi se uništili štetni sastojci, odgovor je dala endokrinologinja prof. dr. Vesna Dimitrijević Srećković.
Žene sklonije bolestima štitnjače
"Kelj, prokulica, brokula, cvjetača, korabica, blitva i špinat sadrže strumogene tvari koje mogu potaknuti stvaranje čvorića na štitnjači. Dovoljno je ovo povrće termički obraditi nekoliko minuta na pari i te strumogene tvari će nestati", kazala je dr. Dimitrijević Srećković.
Čvorići ili čvorići na štitnjači najčešće su benigni i ne uzrokuju smetnje. Međutim, pojava tvrde izrasline, osobito ako je fiksirana za okolno tkivo, pobuđuje sumnju na malignitet.
Žene su općenito sklonije stvaranju čvorova, kao i drugim bolestima štitnjače, zbog njihova "hormonalnog sastava".

















![[KVIZ] Koliko znaš o lego kockicama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297482/K-12ac0723-07a1-4146-8803-e21220c4a4c3-160.webp?1749116459)
