
Smanjivanje samo jedne namirnice znači da ćete biti zdraviji i smanjiti rizike

Koji je vodeći uzrok srčanih bolesti? Visoki krvni tlak koji je često potaknut velikim unosom soli u hrani. Hipertenzija je vodeći uzrok moždanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega. Čak i ako nikada ne bismo solili naše obroke, vjerojatno bismo i dalje unosili previše soli. To je zato što se dodaje u svakoj prerađenoj namirnici.
Nova analiza 133 klinička ispitivanja o smanjenju soli objavljena
u britanskom časopisu
Je li himalajska sol zdrava? Odgovore smo potražili kod nutricionistkinje
Što je veće smanjenje unosa soli, to je veći pad krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje. Ovo je velika stvar u prevenciji rekla je kardiologinja dr. Icilma Fergus iz njujorške bolnice Mount Sinai koja nije bila uključena u istraživanje.
Isti istraživači nedavno su objavili članak u
časopisu
"Ukupni dokazi pokazuju da će smanjenje unosa soli biti neizmjerno korisno", rekao je glavni autor Feng He, istraživač sa Sveučilišta Queen Mary. "Napore da se smanji unos soli trebalo bi ojačati u cijelom svijetu kako bi se spasili milijuni ljudi koji pate i umiru od nepotrebnih moždanih udara i bolesti srca", piše CNN.
Nutricionist Dolibašić otkriva koje mliječne proizvode izbjegavati i je li bolje kozje mlijeko













