PROBLEMI U TRBUHU /

Osjećate se naduto nakon jela? Evo što sve može biti uzrok

Ako ste neprestano napuhani ili imate osjećaj preopterećenosti nakon svakog obroka možda trebate obratiti pozornost na ove stvari. Kliknite SLJEDEĆA

VOYO logo
VOYO logo

Jedete previše ili prebrzo

"Možda će vas iznenaditi kada saznate, ali ne radi se samo o hrani koju jedete, nego je važan i način", objašnjava dijetetičarka Melissa Hooper za Livestrong.

Tri stvari mogu voditi do nadutosti: 

prebrzo jedete - ako prebrzo jedete možete osjetiti nadutost jer se želudac bori s količinom hrane ili pića

previše jedete - želucu je potrebno 20 minuta da javi mozgu da je dovoljno jelo. Stoga ako jedete prebrzo, možete se prejesti.

previše zraka - ako je previše zraka zarobljeno u trbuhu također može doći do nadimanja. Vrlo je važno polako piti ili žvakati.

(Foto: Profimedia.hr)

4 detoks juhe koje će vam pomoći da istopite naslage na trbuhu

Zatvor

Mnogi ljudi koji imaju problem s konstipacijom pokušavaju sami  "popraviti stanje", a da ne posjete liječnika. Ali u većini slučajeva ako patite od povremenih ili redovitih zatvora trebali biste potražiti savjet liječnika kako biste riješili ovaj problem.

Želite blistavu i mladoliku kožu? Ove namirnice potiču stvaranje kolagena i treba ih svakodnevno jesti

(Foto: Pixabay)

Različite navike

Različite navike mogu uzrokovati nadimanje ili ga pogoršati, dr. Sonpal naglašava da i ove navike trebate povezati s tim stanjem: 

žvakaće guma

pušenje

ne unošenje dovoljno vlakana

(Foto: Shutterstock)

7 namirnica za koje mislimo da su zdrave, a ustvari nisu

Hrana koja uzrokuje plinove

"Kao što možete pretpostaviti, ne utječe samo način na koji jedete na stvaranje nadutosti, nego i ono što jedete. Hrana koju često jedemo može stvoriti nadutost poput određenog povrća, umjetnih sladila i određenih fruktoza koje je teško probaviti", kaže liječnik Niket Sonpal.

Dalje objašnjava da preveliko unošenje određene hrane može stvoriti nadimanje pogotovo kod osjetljivih osoba: 

fruktoza iz voća, meda i kukuruznog sirupa

laktoza iz mliječnih proizvoda

inulin iz pšenice, luka i soje

zaslađivači

voće kao što su avokado, nektarine, breskve, šljive, trešnje

Pijete li vodu s limunom svako jutro? Sve što trebate znati

(Foto: Thinkstock)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali