
Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje - tvrde znanstvenici

Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje, kažu znanstvenici. Emocionalno gledajući, vi ste ono što konzumirate od prehrane. Novo istraživanje objavljeno u Nutritional Neuroscience gledalo je vezu između raspoloženja i hrane kod odraslih.
Jedenje crvenog mesa i peradi potiče veselje kod mlađih
osoba. Isto tako, oni stariji
od trideset godina trebaju voće - i
njihov niz antioksidansa - da ostanu u dobrom
raspoloženju. Meso sadrži spojeve koji povećavaju
proizvodnju dopamina, takozvanog "sretnog hormona" koji
podiže raspoloženje. No, nada se ne gubi za
vegetarijance: redovita tjelovježba ima isti
učinak, rekla je Lina
Begdache za
"Mlade odrasle osobe koje su jele meso (crveno ili bijelo) manje od tri puta tjedno i vježbale manje od tri puta tjedno pokazale su značajan mentalni poremećaj", dodao je Pressdache, pomoćnik profesora zdravstvenih studija na Sveučilištu Binghamton u priopćenju za medije.
(Foto:
Za starije odrasle osobe, preporuke su malo drugačije. Utvrdili su da imaju koristi od antioksidansa koji se nalaze u plodovima jer se bore protiv slobodnih radikala koji se povećavaju kada stariramo. Oni su, misle znanstvenici, odgovorni za pozitivan učinak na raspoloženje sudionika.
Za dodatni emocionalni krah u koji ulazi starosna skupina preko trideset godina, Begdache predlaže izbjegavanje kofeina: "Naša sposobnost reguliranja stresa [s godinama] se smanjuje, pa ako se konzumira hrana koja aktivira odgovor na stres (previše ugljikohidrata), imamo veću vjerojatnost da doživimo mentalne tegobe", kaže Begdache.
Reumatoidni artritis: hrana koju biste trebali jesti jer smanjuje simptome
Anti-ageing hrana uz koju ćete ostati mladi na prirodan način
Riblje ulje i artritis: pomaže li u ublažavanju simptoma i liječenju
Hrana za mozak: 10 namirnica koje biste trebali jesti za 'jači' mozak
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
















