
Nutricionistkinju Mađarić pitali smo treba li izbaciti crveno meso iz prehrane, kako nalažu rezultati jedne studije

Nedavno je objavljeno istraživanje u kojem stoji da bi se crveno meso trebalo poptuno izbaciti iz prehrane. Tim povodom upitali smo nutricionistkinju iz KBC-a Osijek Josipu Mađarić za mišljenje.
Studija objavljena u časopisu
Ljudi koji jedu dvije porcije procesuiranog crvenog mesa (hot dogove, hamburgere, salame) imaju za sedam posto veći rizik od srčanih boelsti. Neprocesuirano crveno meso povezano je s tri posto višim rizikom.
No, što je još gore, jeli mi procesuirano ili neprocesuirano crveno meso, rizik od prijevremene smrti, uzrokovane bilo kojom bolesti, penje se za tri posto, stoji u rezultatima studije.
Nutricionistkinja preporučuje: kako najzdravije utažiti žudnju za slatkim
Možda vam se ovo čine kao malena brojke, no treba
imati na umu da se one odnose na konzumaciju crvenog mesa samo
dvaput tjedno. Većina ljudi ga jede puno češće.
"Naša studija nije pokazala koja je sigurna količina konzumacije
crvenog mesa za zdravlje. Samo nulta konzumacija nije
bila povezana s rizikom od srčanih bolesti i preranom
smrću", kaže za portal
Nutricionistkinja Mađarić se samo jednim dijelom slaže s rečenim.
"Suhomesnate prerađevine svakako treba
izbjegavati. No, nikako nije dobro potpuno
izbaciti neku namirnicu, u ovom slučaju crveno mesco, iz
prehrane. Ono je izvor željeza i vitamina B12, kojih nema u
bijelom mesu. I iznutrice njima obiluju.
"Kako bi tijelo dobilo potrebne nutrijente, na tjednom meniju jednom do dvaput bi se trebala naći riba, jednom do dvaput crveno meso, jednom do dvaput bijelo, a pokoji dan na jelovniku bi trebalo biti samo povrće. Problem je što se u našem podneblju konzumira previše mesa, a premalo ribe, ali to je druga priča", dodaje te za kraj.


















