bez mesa /

Malo drugačiji post: Ribu i blitvu ostavite za petak

Ako danas postite i nemate ideju što pripremiti za jelo, imamo tri recepta za vas. Kliknite SLJEDEĆA

VOYO logo
VOYO logo

Korizma

Današnjim danom, Pepelnicom ili Čistom srijedom, katolici ulaze u Korizmu - vrijeme od 40 dana u kojem se pripremaju za Uskrs. Samo danas i na Veliki petak za kršćane su obvezni obvezni post i nemrs (osim za jdecu, starije od 60, trudnice i bolesne osobe), što znači da ne smiju konzumirati meso te da tijekom dana mogu pojesti samo jedan obrok. Ostale petke kroz Korizmu nalaže se nemrs, odnosno izbjegavanje mesa.

(FOTO: Pixabay)

Povrće iz pećnice i salata

Sastojci: 

krumpir

cikla

mrkva

luk

češnjak

batat

celer

peršin

koromač

Postupak: 

Ogulite i narežite povrće na podjednake komade, a luk na polovice. Češnjak samo ogulite. Sve osim cikle začinite solju, paprom i začinima u jednoj posudi te dodajte maslinovo ulje. Ciklu začinite posebno i dodajte pažljivo u pleh, kako ne bi pustila boju na ostalo povrće. Pecite oko 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Za salatu narežite mladi kupus i začinite s bučinim uljem. 

(FOTO: Pexels)

Sastojci za dvije osobe:

šalica riže

250 grama repova kozica

glavica luka

dva režnja češnjaka

maslinovo ulje

riblji temeljac

sol i papar

decilitar bijelog vina

Postupak:

Narežite luk na sitno i popržite ga na maslinovom ulju pa dodajte kozice da porumene i poprime koricu, a zatim na ulje dodajte rižu. Miješajte ju da se obloži uljem, a kada počne "cvrčati" zalijte vinom. U međuvremenu zagrijte riblji temeljac pa njime, kada ishlapi vino, podlijevajte rižu. Dodajte začine i kuhajte, redovito miješajući dok se riža ne skuha. Na samome kraju žustro umiješajte žlicu maslaca i pustite pet minuta da jelo odmori. 

(FOTO: Pixabay)

Maneštra od povrća

Sastojci :

200 grama graha

100 grama ječma

100 grama kukuruza (iz konzerve)

jedan veći krumpir 

jedna mrkva

jedan veliki luk

korijen celera

korijen peršina

lovorov list

sol i papar

crvena paprika

dvije žlice pelata od rajčice

Postupak:

Preko noći namočite ječam i grah pa ih kratko prokuhajte. Stavite ih kuhati u hladnu vodu i odmah dodajte tanko na kolutove narezani luk (odnosno bolje je luk prerezati na polovice pa tanko narezati), mrkvu na kolutiće, korijen peršina također na kolutiće te celer i krumpir na kockice. Začinite žličicom mljevene paprike, soli i paprom, a na pola kuhanja dodajte pelate i kukuruz. Kuhajte oko sat vremena dok grah ne omekša. Prije posluživanja dodajte par kapi maslinovog ulja.

(FOTO: Pixabay)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali