
Malo drugačiji post: Ribu i blitvu ostavite za petak

Korizma
Današnjim danom, Pepelnicom ili Čistom srijedom, katolici ulaze u Korizmu - vrijeme od 40 dana u kojem se pripremaju za Uskrs. Samo danas i na Veliki petak za kršćane su obvezni obvezni post i nemrs (osim za jdecu, starije od 60, trudnice i bolesne osobe), što znači da ne smiju konzumirati meso te da tijekom dana mogu pojesti samo jedan obrok. Ostale petke kroz Korizmu nalaže se nemrs, odnosno izbjegavanje mesa.
Povrće iz pećnice i salata
Sastojci:
krumpir
cikla
mrkva
luk
češnjak
batat
celer
peršin
koromač
Postupak:
Ogulite i narežite povrće na podjednake komade, a luk na polovice. Češnjak samo ogulite. Sve osim cikle začinite solju, paprom i začinima u jednoj posudi te dodajte maslinovo ulje. Ciklu začinite posebno i dodajte pažljivo u pleh, kako ne bi pustila boju na ostalo povrće. Pecite oko 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva. Za salatu narežite mladi kupus i začinite s bučinim uljem.
Sastojci za dvije osobe:
šalica riže
250 grama repova kozica
glavica luka
dva režnja češnjaka
maslinovo ulje
riblji temeljac
sol i papar
decilitar bijelog vina
Postupak:
Narežite luk na sitno i popržite ga na maslinovom ulju pa dodajte kozice da porumene i poprime koricu, a zatim na ulje dodajte rižu. Miješajte ju da se obloži uljem, a kada počne "cvrčati" zalijte vinom. U međuvremenu zagrijte riblji temeljac pa njime, kada ishlapi vino, podlijevajte rižu. Dodajte začine i kuhajte, redovito miješajući dok se riža ne skuha. Na samome kraju žustro umiješajte žlicu maslaca i pustite pet minuta da jelo odmori.
Maneštra od povrća
Sastojci :
200 grama graha
100 grama ječma
100 grama kukuruza (iz konzerve)
jedan veći krumpir
jedna mrkva
jedan veliki luk
korijen celera
korijen peršina
lovorov list
sol i papar
crvena paprika
dvije žlice pelata od rajčice
Postupak:
Preko noći namočite ječam i grah pa ih kratko prokuhajte. Stavite ih kuhati u hladnu vodu i odmah dodajte tanko na kolutove narezani luk (odnosno bolje je luk prerezati na polovice pa tanko narezati), mrkvu na kolutiće, korijen peršina također na kolutiće te celer i krumpir na kockice. Začinite žličicom mljevene paprike, soli i paprom, a na pola kuhanja dodajte pelate i kukuruz. Kuhajte oko sat vremena dok grah ne omekša. Prije posluživanja dodajte par kapi maslinovog ulja.













