JE LI VRIJEDNO RIZIKA? /

Kardiolog upozorio na pet namirnica koje začepljuju arterije: Mnogi se 'dave' u njima, a doslovno vas mogu ubiti

2. Maslac: “Maslac je divan način da se aromatizira hrana, ali je ključ za njegovu konzumaciju umjerenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na umu da visok nivo zasićenih masti u njemu može dovesti do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg kolesterola”, napominje Michel. On savjetuje da kad god možete maslac zamijenite u nekim receptima veganskim zamjenama kao što je margarin od orašastih plodova ili sjemenki. Michel ističe i da ako se u receptu traži rastopljeni maslac možete ga zamijeniti pireom od banane ili jabuke.
Foto: shutterstock
2. Maslac: “Maslac je divan način da se aromatizira hrana, ali je ključ za njegovu konzumaciju umjerenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na umu da visok nivo zasićenih masti u njemu može dovesti do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg kolesterola”, napominje Michel. On savjetuje da kad god možete maslac zamijenite u nekim receptima veganskim zamjenama kao što je margarin od orašastih plodova ili sjemenki. Michel ističe i da ako se u receptu traži rastopljeni maslac možete ga zamijeniti pireom od banane ili jabuke.
6 /9
VOYO logo

Brojna medicinska istraživanja dokazuju da postoje namirnice koje mogu začepiti vaše arterije, ukoliko ih stalno konzumirate u većim količinama. Začepljene arterije javljaju se kada se plak nakuplja na njima, te ograničava protok krvi u tkiva i vitalne organe u tijelu. Ovo stanje poznato je i kao ateroskleroza, a ljudi često žive s ovim stanjem i ne znaju da ga imaju, iako znatno narušava kvalitetu svakodnevice. Ateroskleroza može biti jako opasna, ali s druge strane može se i relativno lako spriječiti.

VOYO logo
Pogledaj još galerija