
Hrana koju svakodnevno jedu najdugovječniji ljudi na svijetu, a raste i kod nas

Ječam
Ječam obiluje manganom, selenom, vlaknima i bakrom. Čuva zdravlje crijeva, snižava kolesterol, čisti organizam i jača imunitet. Može se pripremati na brojne načine, najpoznatiji su ječmena kaša i grah s ječmom, odnosno grah s ričetom, kako ječam zovu u Dalmaciji.
Bob
Bob je dugo bio nepopularna namirnica, hrana za siromašne, dok se danas nerijetko nalazi na tanjurima uglednih restorana. Riječ je o grahorici koja obiluje nutrijentima, odličan je izvor vitamina B i vlakana, sadrži prirodni estrogen koji pomaže dovesti hormone u balans te L-DOPA aminokiselinu od koje se stvara dopamin, a čuva neurološko i psihičko zdravlje. U kulinarstvu se najviše cijeni mladi bob.
Vino
U našim krajevima tradicionalno se radi vino, a domaće crno vino izuzetno je dobro za zdravlje, naravno u umjerenim količinama. Stari ljudi imaju običaj ispijati čašu vina nakon ručka i bilo bi dobro ugledati se na njih. Crno vino obiluje antioksidansima, posebice resveratrolom koji je izuzetno jak. Ako ne volite vino, u sezoni uživajte u grožđu.
Korabica
Korabica spada u porodicu krstašica, zajedno s brokulom, keljom, kupusom i prokulicama. Riječ je o povrću koje je izuzetno dobro za zdravlje. Jak je antioksidans, a vjeruje se i da ima antikancerogena svojstva. Korabica obiluje vitaminima C i A te vlaknima. Može se jesti sirova (slatkastog je okusa), ali i kuhana.
Krumpir
"Krumpir je odličan izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin B6 koji ima važnu ulogu u izgradnji stanica, atletskoj izdržljivosti, regulaciji krvnog tlaka, očuvanju kardiovaskularnog zdravlja i funkcioniranju živčanog sustava", kaže američka dijetetičarka Malina Malkani za Well and Good.
Rajčica




![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)













