GERB PREHRANA: /

Što jesti svakog dana kako bi spriječili nastanak kiseline u želucu i žgaravicu

GERB je gastroezofagealna refluksna bolest, stanje kod kojeg dolazi do vraćanja kiseline iz želuca nazad u jednjak.

VOYO logo
VOYO logo

Osjet boli i peckanja poznat je kao žgaravica. Kao posljedica GERB-a moguće je da se sadržaj iz želuca pojavi nazad u ustima. Jedna od najjednostavnijih načina ublažavanja ove situacije je pravilna GERB prehrana.

Potrebne su vam jednostavne promjene životnih navika

Tegobe vezane uz želučanu kiselinu koje su povremene i blage lako se riješavaju, no potrebno je dugotrajno odricanje i borba. Jednostavne promjene životnih navika mogu promijeniti vaš život i utjecati na smanjenje simptoma GERB-a.

Ovo su savjeti kojih bi se trebali držati:

jedite više manjih obroka, idealno 5 u jednakim vremenskim intervalima

jedite polako, smireno i svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta

održavajte optimalnu težinu tijela

održavajte higijenu usta i zubi

ne počinjite dan kavom, čajem ili cigaretom

doručkujte tek sat vremena nakon buđenja

ne konzumirajte previše vruća ili hladna jela

ne pijte previše gazirane napitke

izbjegavajte masna jela

izbjegavajte često jesti jako ljuta jela

smanjite unos soli u tijelo

nakon obroka nemojte leći

Jelovnik GERB prehrane

Kako biste osigurali nestanak želučanih tegoba i onih vezanih uz želučanu kiselinu, osmislili smo jelovnik za vas. Savjetujemo ove namirnice za ručak i večeru, a za doručak preporučujemo da jedete što manje slatkog, masnog i citrusnog što bi moglo oštetiti vaš jednjak.

Ponedjeljak

Ručak: juha s algama i tofuom (150 g) kuhane šparoge s naribanim đumbirom (150 g) šnita integralnog kruha čaša oligomineralne vode

Večera: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije

Utorak

Ručak: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije

Večera: zapečeni patlidžani sa sirom (150 g) zelena salata, raženi kruh (80 g) kiflice s vanilijom čaj od koprive

Srijeda

Ručak: salata s rižom, puretinom i ananasom (250 g) cvjetača (80 g) puding od karamele kefir

Večera: odresci od soje (150 g) pečene tikvice (100 g) svježi sir (50 g) salata od klica (70 g) kukuruzni kruh (50 g) čaj od mente

Četvrtak

Ručak: pita s bučom i sirom (100 g) kuhane mahune (70 g) šaka badema oligomineralna voda

Večera: puretina na žaru (150 g) s miješanim povrćem (100 g) ječmeni kruh (50 g) frape od banane

Petak

Ručak: povrtna juha (70 g) gljive na žaru (200 g) integralna riža (40 g) naranča limunada

Večera: inćuni u pećnici (150 g) kuhani krumpir u ljusci (50 g) integralni kruh (50 g) kompot od trešanja planinski čaj

Subota

Ručak: krastavci s vrhnjem (150 g) kuhana piletina (100 g) kesten-pire zeleni čaj

Večera: lungić na žaru (100 g) kinesko povrće u umaku od gljiva (100 g) raženi kruh (80 g) marelice, čaša mlijeka od soje

Nedjelja

Ručak: teleći biftek u šampanjcu s kuhanim lisnatim povrćem salata od graha i kupusa kolač od mrkve jedna kruška crni čaj

Večera: sir na žaru (100 g) palenta zapečena na žaru (100) radič (80 g) čaj od mente

Od napitaka možete piti mineralne negazirane vode, sok od svježeg kupusa, grožđa, kokosovu vodu i blage biljne čajeve. Što više izbjegavajte gazirano, prehladne ili prevruće napitke koji bi vam mogli oštetiti želudac - a to uključuje kavu i alkohol.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali