
Što jesti svakog dana kako bi spriječili nastanak kiseline u želucu i žgaravicu

GERB je gastroezofagealna refluksna bolest, stanje kod kojeg dolazi do vraćanja kiseline iz želuca nazad u jednjak.
Osjet boli i peckanja poznat je kao žgaravica. Kao posljedica GERB-a moguće je da se sadržaj iz želuca pojavi nazad u ustima. Jedna od najjednostavnijih načina ublažavanja ove situacije je pravilna GERB prehrana.
Potrebne su vam jednostavne promjene životnih navika
Tegobe vezane uz želučanu kiselinu koje su povremene i blage lako se riješavaju, no potrebno je dugotrajno odricanje i borba. Jednostavne promjene životnih navika mogu promijeniti vaš život i utjecati na smanjenje simptoma GERB-a.
jedite više manjih obroka, idealno 5 u jednakim vremenskim intervalima
jedite polako, smireno i svaki zalogaj prožvačite barem 20 puta
održavajte optimalnu težinu tijela
održavajte higijenu usta i zubi
ne počinjite dan kavom, čajem ili cigaretom
doručkujte tek sat vremena nakon buđenja
ne konzumirajte previše vruća ili hladna jela
ne pijte previše gazirane napitke
izbjegavajte masna jela
izbjegavajte često jesti jako ljuta jela
smanjite unos soli u tijelo
nakon obroka nemojte leći
Jelovnik GERB prehrane
Kako biste osigurali nestanak želučanih tegoba i onih vezanih uz želučanu kiselinu, osmislili smo jelovnik za vas. Savjetujemo ove namirnice za ručak i večeru, a za doručak preporučujemo da jedete što manje slatkog, masnog i citrusnog što bi moglo oštetiti vaš jednjak.
Ponedjeljak
Ručak: juha s algama i tofuom (150 g) kuhane šparoge s naribanim đumbirom (150 g) šnita integralnog kruha čaša oligomineralne vode
Večera: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije
Utorak
Ručak: grašak i artičoke (80 g) s mljevenim purećim mesom (70 g) mrkva s ciklom za salatu (150 g) šnita kokosa čaj od cikorije
Večera: zapečeni patlidžani sa sirom (150 g) zelena salata, raženi kruh (80 g) kiflice s vanilijom čaj od koprive
Srijeda
Ručak: salata s rižom, puretinom i ananasom (250 g) cvjetača (80 g) puding od karamele kefir
Večera: odresci od soje (150 g) pečene tikvice (100 g) svježi sir (50 g) salata od klica (70 g) kukuruzni kruh (50 g) čaj od mente
Ručak: pita s bučom i sirom (100 g) kuhane mahune (70 g) šaka badema oligomineralna voda
Večera: puretina na žaru (150 g) s miješanim povrćem (100 g) ječmeni kruh (50 g) frape od banane
Petak
Ručak: povrtna juha (70 g) gljive na žaru (200 g) integralna riža (40 g) naranča limunada
Večera: inćuni u pećnici (150 g) kuhani krumpir u ljusci (50 g) integralni kruh (50 g) kompot od trešanja planinski čaj
Subota
Ručak: krastavci s vrhnjem (150 g) kuhana piletina (100 g) kesten-pire zeleni čaj
Večera: lungić na žaru (100 g) kinesko povrće u umaku od gljiva (100 g) raženi kruh (80 g) marelice, čaša mlijeka od soje
Nedjelja
Ručak: teleći biftek u šampanjcu s kuhanim lisnatim povrćem salata od graha i kupusa kolač od mrkve jedna kruška crni čaj
Večera: sir na žaru (100 g) palenta zapečena na žaru (100) radič (80 g) čaj od mente
Od napitaka možete piti mineralne negazirane vode, sok od svježeg kupusa, grožđa, kokosovu vodu i blage biljne čajeve. Što više izbjegavajte gazirano, prehladne ili prevruće napitke koji bi vam mogli oštetiti želudac - a to uključuje kavu i alkohol.













