KOMPLETAN VODIČ /

Dijeta za snižavanje kolesterola i triglicerida: Što trebate jesti, a što izbjegavati u širokom luku?

ŽITARICE - Preporučena hrana: kruh od cjelovitog zrna žitarica, crni, raženi ili zobeni kruh, sve integralne žitarice i proizvodi od njih (brašno, pahuljice, tjestenina), ječam, zob, raž, riža; 
Hrana koju treba izbjegavati: bijeli kruh, pecivo, lisnato tijesto, prženo tijesto
Foto: shutterstock
ŽITARICE - Preporučena hrana: kruh od cjelovitog zrna žitarica, crni, raženi ili zobeni kruh, sve integralne žitarice i proizvodi od njih (brašno, pahuljice, tjestenina), ječam, zob, raž, riža; Hrana koju treba izbjegavati: bijeli kruh, pecivo, lisnato tijesto, prženo tijesto
1 /11
VOYO logo

Masnoće u krvi nalaze se u obliku kolesterola i triglicerida. Međutim, iako se stalno ističe kako je opasnije imati povišeni kolesterol nego povišene trigliceride, to ne znači da se njih treba ignorirati. U većini slučajeva povišeni kolesterol je "tihi" problem. Tipično ne uzrokuje nikakve simptome. Mnogi ljudi ni ne shvaćaju da imaju povišen kolesterol dok ne razviju ozbiljne komplikacije, poput srčanog ili moždanog udara. Zato je važan rutinski pregled, odnosno provjera krvne slike. Povišena razina ukupnog i LDL kolesterola te smanjena razina HDL kolesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL te povećana razina HDL kolesterola taj isti rizik smanjuju. Osobe koje jedu previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i transmasti mogu povećati rizik od razvoja visokog kolesterola. Ostali čimbenici uključuju neaktivnost i pušenje. Genetika također može utjecati na šanse za razvoj visokog kolesterola. Gotovo se svaka osoba barem jednom tijekom života zapita kako sniziti kolesterol bez lijekova. U ovoj fotogaleriji doznajte kako prilagoditi prehranu nakon što dobijete dijagnozu povišenog kolesterola ili triglicerida. Što trebate jesti, a što izbjegavati u širokom luku?

VOYO logo
Pogledaj još galerija