NUTRICIONIZAM U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU /

Nutricionistica ide na more: Napokon uključujem mode out-of-reach

Godišnji odmor volim provoditi odmarajući, no ipak vodim računa o svojim potrebama i načinu života. To ne znači da se ne opuštam po pitanju jela i pića

VOYO logo
VOYO logo

Good morning...

Vrijeme je za malo duži godišnji odmor, koliko je to uopće moguće u ovo današnje vrijeme kada većina nas radi svakodnevno po cijele dane. Razne mi se misli i brige motaju po glavi i muči me splet različitih emocija: Hoće li sve biti u redu kada odem i isključim se nekoliko dana? Jesam li sve obavila što trebam prije polaska? I konačno me obuzima onaj osjećaj: idem malo odmoriti od brzog tempa i svakodnevnih obaveza.

Greške i savjeti jedne nutricionistice

Sve je stvar dobrog planiranja

Baš me to veseli, druženje s najbližima i uživanje u svakodnevnim opuštajućim ritualima, tako svojstvenim za godišnji odmor, kao što su day without make up, ležerni outfit, sportska odjeća, uživanje u ljetnim večerama, glazbi i, naravno, djelomično aktivnom odmoru. Godišnji odmor volim provoditi odmarajući, no ipak vodim računa o svojim potrebama i načinu života. To ne znači da se ne opuštam po pitanju jela i pića i da se držim strogog režima od 5 obroka dnevno... 

Sve je stvar dobrog planiranja. Kad u svojoj glavi donesete odluku o pravilnoj prehrani, to ne znači živjeti u „zatvoru“ pravila, sve ide puno lakše i bez opterećenja. Dvije neizostavne stvari bez kojih ne idem na put, a važne za održavanje forme na godišnjem odmoru:

1. Personalizirani plan prehrane. Zašto?

Moj personalizirani plan prehrane je uvijek uz mene jer se u njemu nalaze točno balansirani obroci koji sprečavaju da dođe do neugodnih pojava, poput ups & downs po pitanju napadaja gladi i povećane potrebe za slatkim.

2. Sportska oprema. Zašto? Uvijek na more, ili na bilo koji duži put, nosim tenisice jer mi je važno da ostanem u formi. To ne znači da moramo trenirati punom parom i tražiti teretane po mjestima uz obalu, no dovoljno je da aktivno plivamo i barem svaki drugi dan nabacimo laganu šetnju. 

Nutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek

Tips & Tricks za ugodno i udobno putovanje

Obavezno moramo imati tekućinu sa sobom na putu, najbolje običnu negaziranu vodu. S obzirom na to da se za vrijeme ljetnih vrućina pojačano znojimo, možemo pijuckati i mineralnu gaziranu vodu koja je dobar odabir jer nadoknađuje soli koje gubimo znojenjem. 

Na put treba ponijeti i neki „brzi“ slatkiš, najbolji odabir su proteinske čokoladne pločice jer nam daju osjećaj sitosti i nemamo težinu u želucu tijekom putovanja. Taj savjet je dobar za sve one koji teže podnose vožnju i muku muče s mučninom na zavojitim cestama.

Ako je moguće, odmorite se barem jednom tijekom vožnje. Jedno stajanje neće poremetiti plan puta, a moći ćete „protegnuti noge“ jer se na taj način poboljšava cirkulacija te smanjuje umor.

Kada dođe vrijeme da nešto lagano prigrizete (najbolje tijekom stanke dok protežete noge), preporuka je da to budu home-made sendviči. Uzmite si malo vremena prije puta i napravite ih sami; od integralnog kruga ili cjelovitih žitarica, kvalitetnih salama koje se mogu održati na višim temperaturama vani (pršut, zimska salama, slanina) uz salatu po izboru. Izbjegavajte umake i ostale kvarljive proizvode poput jaja, francuske salate i sl.

Savjet više:

Preporuka za more: godišnji odmor shvatite kao resetiranje uma i tijela. Uživajte u hrani i druženju s dragim osobama. Neću vas puno zamarati klasičnim preporukama što, kako i kada jesti. Ako nemate svoj program prehrane (koji je prema vašim potrebama načinio profesionalni nutricionist) držite se ovih nekoliko jednostavnih smjernica: 1. Doručkujte 2. Pijte puno tekućine – najbolja opcija je voda 3. Tijekom dana jedite laganije obroke zbog vrućina, ali jedite što volite i uživajte u hrani 4. Dopustite si desert, zasladite se sladoledom, nekom voćnom salatom ili nečim sličnim 5. Plivajte, krećite se... I odmorite se...

Godina je bila duga... Povratkom u svakodnevnicu lakše ćete se držati strožih pravila prehrane.

O autorici:

Ivana Barišić, mag.nutricionizma, suosnivačica i direktorica Nutrilife Centra, rođena je u Zagrebu i diplomirala na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija svoj rad započinje u velikim korporacijama, gdje se specijalizirala u području marketinga i menadžmenta. Svoje dugogodišnje iskustvo uokvirila je i pretočila u stvaranje nutricionističko–dijagnostičkog centra, Nutrilife, koji danas predstavlja novo doba nutricionizma u Hrvatskoj i regiji. Svoju strast prema zdravom načinu života (pravilnim odabirom prehrane i  tjelesne aktivnosti)  s ponosom predstavlja kroz svoj rad u Nutrilife Centru.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali