Kako su pasmine koza za mlijeko podrijetlom iz
Europe, u proizvodnji lijeka se posebno ističe njezin Alpski dio,
pa se tako Švicarska i Francuska često nazivaju kolijevkom
mliječnog kozarstva.
Visokoproduktivne pasmine koza za mlijeko su se
proširile skoro po cijelom svijetu, a tu prvenstveno mislimo na
bijelu sansku kozu, togenburšku kozu i alpsku kozu – alpinu.
Tipove koza dijelimo prema uzgojno- proizvodom cilju pa tako
imamo: pasmine koza za mlijeko; pasmine za proizvodnju mesa;
pasmine za proizvodnju vlakna.
Pasmine koza za mlijeko su:
Sanska koza
Često se koristi za poboljšanje osobina mliječnosti lokalnih
pasmina, na osnovu čega su mnoge zemlje formirale vlastite uzgoje
i tipove sanske koze.
Prosječna proizvodnost utvrđena za ovu pasminu u Švicarskoj
iznosi između 750 i 800 kg mlijeka, s tim da je kod najboljih
grla utvrđena proizvodnja od 2000 kg mlijeka u laktaciji.
Togenburška koza je poslije sanske najvažnija
pasmina koza u Švicarskoj, a prosječna proizvodnja mlijeka po
laktaciji joj je 700 do 800 kg.
Alpska koza – alpina
Rasprostranjena je po cijeloj Francuskoj. Koze u laktaciji
proizvedu od 600 do 900 litara mlijeka.
Njemačka srnasta koza ima prosječnu proizvodnja
mlijeka po laktaciji 828 kg.
Njemačka oplemenjena koza je najbrojnija pasmina
koza u Njemačkoj. Ova pasmina nastala je sustavnim križanjem
lokalnih bijelih pasmina koza sa švicarskim sanskim
kozama. Imaju proizvodnju mlijeka između 1000-1200 litara
mlijeka u laktaciji.
Neke pasmine koza za mlijeko u dobrim
hranidbenim uvjetima imaju izrazito visoku proizvodnju mlijeka po
čemu su učinkovitije i od krava.
Čitaj, prati i
komen
tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici
Život i stil!