
Čokolada koja smanjuje bore i usporava starenje? Izgleda da je moguće

Možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali izgleda da su znanstvenici zaista spojili anti-aging učinak i čokoladu. Čokolada koju možete jesti bez grižnje savjesti, mogla bi usporiti pojavu bora i obješene kože.
Esthechoc, laboratorij koji je
spin-off
Samo 7.5 grama ove čokolade sadrži istu razinu antioksidansa astaksantina kao filet aljaškog lososa i slobodnih radikala kao 100 grama tamne čokolade. Astaksantin djeluje protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala i sprječava razna oboljenja, te povoljno utječe na imunološki sustav. Neke kliničke studije dokazale su i njegovo i antikarcinogeno djelovanje.
Klinička testiranja pokazala su da su nakon četiri tjedna jedenja čokolade svaki dan, volonteri imali manje manje dokaza upala u krvi i povećani dotok krvi u tkivo kože.
"Testirali smo je na ljudima u pedesetim i šezdesetim godinama i
kad govorimo o biomarkerima kože, otkrili smo da se koža vratila
na razinu dvadestogodišnjaka i tridesetogodišnjaka. Ljudi koji su
ju jeli tvrde da je njihova koža bolja i možemo pretpostaviti da
proizvod zaista usporava starenje", rekao je tvorac čokolade iz
raja Ivan Petyaev za
Nutricionisti s
"Postoji potencijalno znanstvena osnova, iako je još rano o
tome pričati. Moraju se provesti daljnja klinička ispitivanja
koja će pokazati je li sigurno, ali astaksantin je već pokazao da
ima antioksidativno djelovanje i nisku toksičnost, tako da se
izgleda obećavajuće", komentirao je
nutricionist George Grimble za


















