
Tko bi rekao da ovaj začin rješava mamurluk i topi kilograme? Evo o čemu se radi

Možda ga već i imate u kuhinji, ako ne - trk u trgovinu
Kada govorimo o zdravoj hrani i piću, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti jabučni ocat. Poznato je da regulira šećer i masnoću u krvi, otapa žučne kamence i pridonosi zdravlju organizma. No, premalo se govori o zdravstvenim prednostima njegovog sofisticiranog brata - balzamičnog octa ili aceta balsamica.
'Balsamico' se odnosi na balzam, odnosno ljekoviti melem ili jednostavno lijek. Zahvaljujući hranjivim tvarima iz grožđa, balzamični ocat snižava kolesterol, potiče proizvodnju antioksidansa, prepun je željeza i kalcija.
Octena kiselina u balzamičnom octu u kombinaciji s ugljikohidratima usporava tjelesnu apsorpciju hrane koju jedete i tako vas drži duže sitima. Celebirty osobni trener Jillian Michaels preporučuje uzimanje dvije žlice dnevno uz uravnoteženu prehranu.
Možda se čini suludo jer je bilo koji ocat kiseo po okusu, ali u želucu ima suprotan efekt i uspješno uklanja žgaravicu. Ne samo da octena kiselina regulira pH faktor i smanjuje upale već i potiče lučenje želučanih sokova koji bolje razgrađuju hranu i time poboljšavaju cjelokupnu probavu.
Antioksidansi su važni za ubijanje slobodnih radikala koji s vremenom postaraju kožu jer oštećuju stanice. Dokazano je da aceto balsamico ima ista anti-aging svojstva kao, primjerice, zeleni čaj ili crno vino.







![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)










