
Nije toliko teško! Donosimo recept za njemački božićni kruh, popularni stollen

Među tradicionalnim božićnim receptima našao se i stollen, božićni kruh koji je popularna slastica u Njemačkoj. Ova slatka pečena pita, koja se najčešće radi u obliku kruha, punjena je orašastim plodovima i suhim voćem, a zatim uvaljana u šećer u prahu. Najpoznatija varijanta je Dresdenski stollen, koji je poznat po svom specifičnom okusu i izgledu.
Recept za stollen (Božićni kruh)
Iako možda na prvu izgleda komplicirano, ovaj recept za stollen se definitivno isplati probati. Svi su sastojci, poput voća, orašastih plodova i ruma, jednostavno pomiješani u tijesto, a pečenje je glavni korak. Drugi najbitniji korak, uz pravilno pečenje, je čekanje. Tijesto se mora dizati dvaput, stoga je prijeko potrebno da se odmori dovoljno dugo da kruh ispadne mekan. U ovom receptu je također prisutan i rum kojeg je dovoljno dodati jednu malu čašicu, ali je bitan za okus i aromu stollena.
Stollen (Božićni kruh) sastojci:
500 g pšeničnog brašna
200 ml mlijeka
75 g maslaca
100 g šećera
1 paketić (7 g) suhog kvasca
1 vanilin šećer
1 žličica mljevenog cimeta
100 g sušenih grožđica
100 g kandiranih korica naranče
100 g sjeckanih oraha ili badema
50 ml ruma
1 jaje
prah šećer za posipanje
Stollen (Božićni kruh) priprema:
U maloj posudi zagrijte mlijeko dok ne postane mlako, a zatim u njega stavite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se ne pojavi pjena.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet i vanilin šećer. Dodajte maslac narezan na kockice, rum, jaje i smjesu s kvascem.
Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže sat do sat i pol na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
Kada je tijesto naraslo, dodajte sušeno voće, kandirane korice naranče i orahe. Dobro promiješajte kako bi svi sastojci bili ravnomjerno raspoređeni.
Oblikujte tijesto u izduženi oblik, stavite ga na lim za pečenje obložen papirom i ostavite da se još jednom diže 30 minuta.
Pecite stollen u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO:










