PRAVA UŽIVANCIJA /

Nije toliko teško! Donosimo recept za njemački božićni kruh, popularni stollen

Voće, orašasti plodovi i malo ruma okusi su koji prožimaju stollen, njemački tradicionalni božićni kolač

VOYO logo
VOYO logo

Među tradicionalnim božićnim receptima našao se i stollen, božićni kruh koji je popularna slastica u Njemačkoj. Ova slatka pečena pita, koja se najčešće radi u obliku kruha, punjena je orašastim plodovima i suhim voćem, a zatim uvaljana u šećer u prahu. Najpoznatija varijanta je Dresdenski stollen, koji je poznat po svom specifičnom okusu i izgledu.

Recept za stollen (Božićni kruh)

Iako možda na prvu izgleda komplicirano, ovaj recept za stollen se definitivno isplati probati. Svi su sastojci, poput voća, orašastih plodova i ruma, jednostavno pomiješani u tijesto, a pečenje je glavni korak. Drugi najbitniji korak, uz pravilno pečenje, je čekanje. Tijesto se mora dizati dvaput, stoga je prijeko potrebno da se odmori dovoljno dugo da kruh ispadne mekan. U ovom receptu je također prisutan i rum kojeg je dovoljno dodati jednu malu čašicu, ali je bitan za okus i aromu stollena.

Stollen (Božićni kruh) sastojci:

500 g pšeničnog brašna

200 ml mlijeka

75 g maslaca

100 g šećera

1 paketić (7 g) suhog kvasca

1 vanilin šećer

1 žličica mljevenog cimeta

100 g sušenih grožđica

100 g kandiranih korica naranče

100 g sjeckanih oraha ili badema

50 ml ruma

1 jaje

prah šećer za posipanje

Stollen (Božićni kruh) priprema:

U maloj posudi zagrijte mlijeko dok ne postane mlako, a zatim u njega stavite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se ne pojavi pjena.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet i vanilin šećer. Dodajte maslac narezan na kockice, rum, jaje i smjesu s kvascem.

Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže sat do sat i pol na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

Kada je tijesto naraslo, dodajte sušeno voće, kandirane korice naranče i orahe. Dobro promiješajte kako bi svi sastojci bili ravnomjerno raspoređeni.

Oblikujte tijesto u izduženi oblik, stavite ga na lim za pečenje obložen papirom i ostavite da se još jednom diže 30 minuta.

Pecite stollen u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO:

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali