FINO GRIJE /

Jeste li probali kuhani pelin? Savršen napitak za hladne večeri, a mi imamo recept

Ovaj napitak može biti savršen za zimske večeri, a možete ga piti nakon teških obroka kao pomoć probavi

VOYO logo
VOYO logo

Pelin je gorka biljka poznata po upotrebi u apsintu. Najznačajniji biljni spoj pelina je tujon, koji ima neke prednosti, ali može biti toksičan u prevelikoj količini. Artemisia absinthium je biljka koja je cijenjena zbog svoje osebujne arome, okusa i navodnih zdravstvenih dobrobiti.

Uz upotrebu u apsintu i drugim alkoholnim pićima, pelin ima mnoge primjene u medicinskim praksama, uključujući tradicionalnu kinesku medicinu, piše Healthline.

Pelinkovac je tradicionalni hrvatski liker s karakterističnim okusom pelina, koji se koristi kao aperitiv, digestiv ili lijek u malim količinama, a kuhani pelin spaja aromatične biljke s rakijom i drugim začinima, stvarajući bogat i ljekovit napitak.

Pronašli smo najbolji recept za kuhani pelin kojeg donosimo u nastavku.

Recept za kuhani pelin

Kuhani pelin koristi prirodne arome pelina i začina koji djeluju kao prirodni digestiv, pomažu u poboljšanju probave i smanjuju nadutost. Cimet i klinčići dodaju protuupalna svojstva, a med je poznat po svojim umirujućim i ljekovitim svojstvima.

Kuhani pelin sastojci:

500 ml Pelinkovca (Maraskin ili Badelov Pelinkovac)

1 cimetov štapić

3-4 klinčića

1 kora limuna

2-3 žlice meda (po želji)

100 ml vode

1 žličica sušenog pelina (po želji za pojačanje okusa)

Kuhani pelin priprema:

U manjoj posudi zagrijte 100 ml vode.

Dodajte cimetov štapić, klinčiće i koru limuna.

Pustite da kuha na laganoj vatri oko pet minuta, kako bi začini otpustili svoj miris i okus.

U posudu ili staklenu bocu ulijte 500 ml gotovog Pelinkovca.

Ako želite pojačati aromu, dodajte žličicu sušenog pelina, no ovo je opcionalno jer gotovi Pelinkovac već ima karakterističan okus pelina.

U smjesu sa začinima dodajte dvije do tri žlice meda, ovisno o tome koliko volite slatko.

Med će dodati blagost i uravnotežiti gorčinu pelina.

Ulijte zagrijanu začinsku smjesu u Pelinkovac i dobro promiješajte.

Zatvorite bocu ili posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se svi okusi spojili.

Za dodatnu aromu možete dodati i nekoliko kapi narančine kore ili nekoliko listova mente prije posluživanja.

Kuhani pelin možete poslužiti odmah, topli ili hladni, ovisno o preferencijama. Možete ga čak zagrijati prije posluživanja ako želite uživati u njemu kao u toplom napitku.

POGLEDAJTE VIDEO: Adventska ludnica: Fritule skuplje od škampa, ali na njih se čeka i 45 minuta!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali