BEZ SKUPIH UREĐAJA /

Nema nereda ni ljepljivih prstiju: Trešnje i višnje ovako se lako čiste

S ovim jednostavnim savjetima, čišćenje trešanja i višanja više nikada neće biti problem, već brz zadatak

VOYO logo
VOYO logo

Ljeti mnogi ne mogu odoljeti sočnim višnjama i trešnjama, no ono što najčešće predstavlja problem je njihovo čišćenje, tj. uklanjanje koštica koje se može odužiti, posebno kod pripremanja deserata.

Međutim, postoji jednostavan trik koji značajno olakšava ovaj proces, a za njegovu primjenu nisu potrebni nikakvi posebni ili skupi uređaji, već samo predmeti koje već imate u svojoj kuhinji, piše Southern Living.

Nema nereda ni ljepljivih prstiju: Trešnje i višnje ovako se lako čiste
Foto: Shutterstock

Kako očistiti višnje i trešnje od koštica?

Prije nego što se bacite na posao, ključno je dobro pripremiti voće. Trešnje ili višnje najprije temeljito operite pod mlazom hladne vode. Stavite ih u veliku zdjelu, potopite i lagano promiješajte rukama. Nakon toga, pregledajte ih i bacite sve plodove koji su previše zreli, nagnječeni ili su počeli pljesniviti. Uklonite sve peteljke i lišće te voće još jednom isperite. Nakon toga ste spremni za najzabavniji dio.

Zaboravite na specijalizirane alate za vađenje koštica koje često više zaprljaju kuhinju nego što pomognu. Za ovaj trik potrebne su vam samo dvije stvari: prazna staklena boca s uskim grlom (poput boce za vino ili pivo) i čvršća slamčica. Najbolje su metalne slamčice, no poslužit će i čvrsta plastična slamčica za višekratnu upotrebu.

Nema nereda ni ljepljivih prstiju: Trešnje i višnje ovako se lako čiste
Foto: Shutterstock

Kako najlakše očistiti visnje i tršenje od koštica

Postupak je nevjerojatno jednostavan. Postavite trešnju na otvor boce, tako da udubina od peteljke bude okrenuta prema gore. Uzmite slamčicu i čvrsto je pritisnite kroz središte trešnje. Koštica će pod pritiskom iskočiti s druge strane i uredno upasti ravno u bocu. Nema prskanja soka po radnoj površini, nema ljepljivih prstiju i nereda. Ponavljajte postupak dok ne očistite cijelu količinu. Ova metoda nije samo učinkovita, već može biti i opuštajuća.

Ako pri ruci nemate slamčicu, ne brinite. Isti princip vrijedi i za druge predmete. Možete koristiti drveni štapić za ražnjiće ili čak kineski štapić za jelo. Ispravite je tako da dobijete oblik slova "S", jednim krajem uđite u trešnju na mjestu gdje je bila peteljka, obuhvatite košticu i jednostavno je izvucite van. Ova metoda je nešto neurednija, ali jednako učinkovita. Neki se kunu i u jednostavan pritisak prstima – ako su trešnje dovoljno zrele, koštica će lako iskočiti, no pripremite se na obojene prste.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Zastrašujući rezultati: Pesticidi na voću i povrću koje jedemo uzrokuju neplodnost i alergije

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali