HOĆETE LI GA I DALJE JESTI? /

Sve opasnosti bijelog kruha: Za jednu skupinu je posebno nezdrav, a kod druge čak može potaknuti depresiju

Kroz povijest vrijedilo je jednostavno pravilo: što je kruh tamniji, to je osoba koja ga jede nižeg socijalnog statusa. Naime, bijelo je brašno stoljećima bilo skupo jer su ga mlinari teško dobivali iz zrna žitarice pa je kruh pripremljen od bijelog brašna bio privilegij bogatih dok su crni kruh jeli robovi i zatvorenici te seljaci. U 17. stoljeću dolazi do široke rasprostranjenosti bijelog kruha uslijed unaprjeđenja procesa mljevenja i povećanja prihoda stanovništva.
Foto: Shutterstock
Kroz povijest vrijedilo je jednostavno pravilo: što je kruh tamniji, to je osoba koja ga jede nižeg socijalnog statusa. Naime, bijelo je brašno stoljećima bilo skupo jer su ga mlinari teško dobivali iz zrna žitarice pa je kruh pripremljen od bijelog brašna bio privilegij bogatih dok su crni kruh jeli robovi i zatvorenici te seljaci. U 17. stoljeću dolazi do široke rasprostranjenosti bijelog kruha uslijed unaprjeđenja procesa mljevenja i povećanja prihoda stanovništva.
2 /9
VOYO logo

Talijani jedu bijelu tjesteninu, Kinezi bijelu rižu, Francuzi bijeli kruh, a nijedan od tih naroda nije na vrhu ljestvice pretilih ljudi u svijetu. Zanimljiva je to činjenica kojom ćemo otvoriti vječitu temu - je li bijeli kruh uistinu toliko nezdrav i što će se dogoditi u našem tijelu ako ga prestanemo jesti.

VOYO logo
Pogledaj još galerija