KRUMPIR, RAJČICA, GRAH... /

Ove namirnice imaju otrovne dijelove koji su jako opasni! Evo kako prepoznati da ste se otrovali

7. Sjemenke jabuka i drugog koštičavog voća: Tko slučajno zagrize košticu, svjesan je gorkog okusa jabuke ili nekog drugog koštičavog voća, poput šljive ili marelice. Takav gorak okus tu je s razlogom. Naime, on je zapravo zaštita koju te biljke koriste kako bi ljudima i životinjama bile neukusne. Sami gorak okus dolazi izravno od kemikalije amigdalin koja se pretvara u cijanid kada se pomiješa s kiselinom u ljudskom probavnom sustavu. Iako nekoliko koštica neće ništa poremetiti u vašem organizmu, preporučuje se izbjegavati ih.
Foto: Shutterstock
7. Sjemenke jabuka i drugog koštičavog voća: Tko slučajno zagrize košticu, svjesan je gorkog okusa jabuke ili nekog drugog koštičavog voća, poput šljive ili marelice. Takav gorak okus tu je s razlogom. Naime, on je zapravo zaštita koju te biljke koriste kako bi ljudima i životinjama bile neukusne. Sami gorak okus dolazi izravno od kemikalije amigdalin koja se pretvara u cijanid kada se pomiješa s kiselinom u ljudskom probavnom sustavu. Iako nekoliko koštica neće ništa poremetiti u vašem organizmu, preporučuje se izbjegavati ih.
7 /7
VOYO logo

Neki od nas vade koštice iz lubenice, neki ih jedu. Neki gule koru jabuke, neki je jedu bez guljenja. Mogli bismo reći - sto ljudi, sto ćudi. No, kada su u pitanju otrovni dijelovi voća i povrća koje jedemo gotovo svaki dan, treba biti posebno oprezan. Zato vam donosimo kratak podsjetnik na ono voće i povrće s kojima treba biti posebno oprezan.

VOYO logo
Pogledaj još galerija