KRUMPIR, RAJČICA, GRAH... /

Ove namirnice imaju otrovne dijelove koji su jako opasni! Evo kako prepoznati da ste se otrovali

5. Listovi, korijen i stabljike rajčice: Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća, a zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kcal. Osim toga, čak 95% ploda rajčice čini voda, dok preostalih 5% uglavnom čine ugljikohidrati i prehrambena vlakna. Ipak - i kod njih treba biti oprezan. Listovi, korijen i stabljike rajčice sadrže alkaloid zvan tomatin, koji je blago toksičan u velikim količinama, a većina će ljudi od njega doživjeti samo želučane tegobe. S druge strane, rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Jedan su od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju, a zbog značajne razine folne kiseline, redovito konzumiranje rajčice pridonosi zaštiti od raka debelog crijeva.
Foto: Shutterstock
5. Listovi, korijen i stabljike rajčice: Iako ih smatramo povrćem, rajčice zapravo pripadaju skupini voća, a zanimljivo je da jedna rajčica srednje veličine sadrži tek 22 kcal. Osim toga, čak 95% ploda rajčice čini voda, dok preostalih 5% uglavnom čine ugljikohidrati i prehrambena vlakna. Ipak - i kod njih treba biti oprezan. Listovi, korijen i stabljike rajčice sadrže alkaloid zvan tomatin, koji je blago toksičan u velikim količinama, a većina će ljudi od njega doživjeti samo želučane tegobe. S druge strane, rajčice su izvrstan izvor biotina, vitamina B skupine koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava. Jedan su od rijetkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K koji je važan za zdravlje kostiju, a zbog značajne razine folne kiseline, redovito konzumiranje rajčice pridonosi zaštiti od raka debelog crijeva.
5 /7
VOYO logo

Neki od nas vade koštice iz lubenice, neki ih jedu. Neki gule koru jabuke, neki je jedu bez guljenja. Mogli bismo reći - sto ljudi, sto ćudi. No, kada su u pitanju otrovni dijelovi voća i povrća koje jedemo gotovo svaki dan, treba biti posebno oprezan. Zato vam donosimo kratak podsjetnik na ono voće i povrće s kojima treba biti posebno oprezan.

VOYO logo
Pogledaj još galerija