BLAGDANSKI KLASICI /

Peče se naveliko. Imamo recept za domaću makovnjaču kao da ju je baka radila

Ukusni zalogaji maka u makovnjači i pahuljasto tanko tijesto zadovoljit će svakog ljubitelja maka

VOYO logo
VOYO logo

Makovnjača je jedan od blagdanskih klasika za svaki stol. Vole ju i mladi i stari stoga nije ni čudo što brzo nestane s tanjura. Kako biste vi i vaši voljeni uživali u makovnjači i nakon blagdana, najbolje je ispeći ovaj kolač naveliko.

Recept za makovnjaču

Postoji nekoliko varijanti makovnjače, a glavna razlika leži u vrsti tijesta. Tradicionalno, makovnjača se priprema s dizanim tijestom, ali se može napraviti i od prhkog tijesta. Obje verzije su jednako ukusne. Mi smo pripremili recept za makovnjaču s dizanim tijestom koja će biti dovoljna za šest rolada.

Makovnjača sastojci za tijesto:

1,2 kg brašna

5 jaja

sitno naribana korica 1 limuna

4 žlice kiselog vrhnja

oko 10 žlica šećera

50 g svježeg kvasca

10 žlica ulja

500 ml toplog mlijeka

1 jaje, umućeno (za premaz)

Makovnjača punjenje:

800 g mljevenih sjemenki maka

300 ml vrućeg mlijeka

jedna i pol šalica šećera

vanilija

Makovnjača priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom.

Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte u smjesu s brašnom.

Dodajte jaja i ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, koricu limuna i ulje te sve zajedno promiješajte.

Mijesite dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 1 sat na sobnoj temperaturi.

Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilijom, te ostavite sa strane.

U zasebnoj zdjeli mak prelijte vrućim mlijekom, dobro promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi.

Kad se dovoljno ohladi, dodajte šećer i vaniliju te promiješajte.

Zagrijte pećnicu na 150C. Zamijesite tijesto i podijelite na 6 jednakih dijelova.

Svaki komad tijesta razvaljajte u pravokutnik, dugačak oko 30 cm. Možete koristiti ulje ako je tijesto ljepljivo.

Pokrijte tijesto s 1/3 smjese maka ili oraha, ostavljajući nepokriveno 1 cm sa svake strane.

Zarolajte i stavite na podmazan pleh.

Umutite jaje i prođite njima po svakoj roladi.

Pecite 40-45 minuta dok ne porumeni.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Sve samo ne običan sendvič: Recept za neodoljivi Croque monsieur

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali