Parfait! /

Mislite da je francuska kuhinja komplicirana? I mi smo, dok nismo otišli na francusku gastro radionicu

Ivana Perić Rabhi pokazala nam je kako je francuska kuhinja jednostavna, zdrava i ukusna. I kako u njoj uživati kao pravi Francuzi

VOYO logo
VOYO logo

Prva hrvatska coworking kuhinja Cook Hub na zagrebačkom Velesajmu prekrasan je prostor u kojem se održavaju brojne kulinarske radionice. Jučer smo prisustvovali prvoj francuskoj radionici koju je vodila Ivana Perić Rabhi, food blogerica koja stoji iza Francuski začin na hrvatski način .

Prije odlaska, pogledala sam koja su jela na meniju: chevre chaud, ratatouill, janjeći kotleti i creme brulee. Zvučalo mi je kao nešto nedostižno i jela koja nikad neću uspjeti napraviti doma, već ih s guštom naručiti u restoranima - tu i tamo. Koliko sam samo bila u krivu... Ivana Perić Rabhi uspjela me razuvjeriti. Smirena, simpatična i sigurna u svoje riječi, svima nam je dočarala francuski način uživanja u hrani i kuhanju.

Zadnjih deset godina živi na relaciji Hrvatska - Francuska i strasna je ljubiteljica kuhanja od malih nogu. "Oduvijek sam voljela kuhati. Kao mala, najviše sam voljela provoditi vrijeme s bakom u kuhinji." Ljubav je to koja traje i danas

Photo by Sara Bertić

Francuzi uživaju u okusima, a ne u količini

Kad je prvi put probala francusku autohtonu kuhinju, kaže da je joj bilo pomalo čudna. No, ubrzo je naučila uživati u hrani kao prava Francuskinja. Priprema, dekoracija, tri slijeda (da, čak i za doručak), postale su joj normalne svakodnevne stvari.

Photo by Sara Bertić

"Najveća razlika između hrvatske i francuske kuhinje je u samom kuhanju i načinu pripreme namirnica. Francuzi termički ne obrađuju namirnice u istoj mjeri kao i mi, koriste jako puno sirovog povrća, imaju puno slijedova, ali su same porcije manje. Uživaju u okusima, a ne količini. Kuhanju pristupaju opuštenije, nema stresa. Kuhanje i hrana nisu potreba već način za uživanje u društvu, s obitelji, prijateljima..."

I kako onda napraviti pravi francuski ratatouille?

Ivani je najdraže francusko jelo ratatouille, pa smo za vas napisali i recept. Krenimo od početka. Podrijetlom iz Provanse, ovo posebno jelo radi se od patlidžana, paprike i tikvica. Za ratatouille je najvažnije imati kvalitetne, eko namirnice iz neke bio trgovine, poput Priroda & Društvo u Ozaljskoj 71. Tamo možete pronaći i neke originalne francuske namirnice poput maslaca, senfa, maslinovog ulja... Ljubičasti luk narežete na kolutiće i pirjate u loncu, na malo maslinovog ulja 20-ak minuta. Za to vrijeme, povrće operete i narežete sve na kolutiće, debljine cca 0.5 cm. Paprici samo izdubite sjemenke. Patlidžan ne gulite! Tikvice posebno pecite na malo maslinovog ulja s obje strane, dok ne poprime boju i ubacite u lonac. Isto napravite i s patlidžanom i paprikama. Nakon što je sve u locu, dodajte pelate (ako je sezona rajčica, svježe rajčice bez kore, uvijek su bolji izbor). Protisnite česnjak, stavite malo soli, papra, svježeg timijna i lovorovog lista i žlicu aceta balsamica i c'est tout! Poklopite i ostavite da se kuha na srednjoj vatri 40-ak minuta. Za detaljne instrukcije, pogledajte Ivanin video:

Janjeći kotleti nikad nisu bili lakši za napraviti

Ono što mi je zvučalo kao najteže za napraviti i namirnica kod koje ću shvatiti da ipak nisam stvorena za kulinarske avanture, bili su janjeći kotleti. Janjetinu vjerojatno većina nas povezuje s pekom. Janjetina ispod peke i to je to - postoji li uopće drugačiji način pripreme? Postoji, postoji. Ivana nam je pokazala kako u jednostavnosti leži prava genijalnost. Kotlete posolite i nauljite. U grill tavu stavite par kapi maslinovog ulja. Kotlete kratko pecite s obje strane i cijelo vrijeme preko njih držite grančice ružmarina. Pazite da se ne prepeku. Meso mora biti rose. 

Kako vam ne bi odala sve tajne francuske kuhinje, tu ću stati i pustiti vas da ih sami otkrijete na Ivaninim budućim radionicama. A za kraj, odat ću vam tajnu koju je Ivana odala nama: "Ako idete u Francusku, nemojte nikad ići u velike restorane - oni su za turiste. Male uličice skrivaju male bistroe u kojima jedu Francuzi i tamo ćete najbolje upoznati francusku kuhinju."

Ivanu Perić Rabhi možete pratiti na Instagramu , Facebooku i YouTube -u

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali