NOVI TJEDAN /

Mirisi, okusi i kamen Dalmacije: Težak zadatak pred kandidatima na 'Farmi'

Na 'Farmi' brojimo četvrti tjedan, a ovoga puta u fokusu je regija Dalmacija

VOYO logo
VOYO logo

Svakog tjedna kandidati "Farme" moraju izvršavati zadatke vezane uz pojedine hrvatske regije kako bi se i oni, ali i gledatelji, upoznali s običajima i tradicijama bogatih krajeva Lijepe Naše.

Nakon uspješno odrađenih zadataka inspiriranih Istrom i Slavonijom, bit će zanimljivo vidjeti kako će se kandidati snaći s izazovima koji dolaze iz dalmatinskog podneblja.

Mirisi, okusi i kamen Dalmacije: Težak zadatak pred kandidatima na 'Farmi'
Foto: Rtl

"Novi tjedan i nova regija – to je naša Dalmacija. Puno je toga lijepog za vidjeti i okusiti iz tog kraja", rekao je mentor Marinko prilikom predaje zadatka vođi obitelji Ivanu.

Priprema soparnika i gradnja suhozida

Ovog tjedna kandidati iz kuće imaju zadatak izgraditi suhozid na ulazu na farmu te potom sagraditi forum – mjesto okupljanja i druženja na farmi. Sluge će pripremati tradicionalne dalmatinske specijalitete: soparnik i višku pogaču.

Suhozid je tehnika slaganja kamena bez upotrebe vezivnog materijala, a forum će također morati biti izgrađen istom tehnikom, no u polukružnom obliku. Dio potrebnog materijala kandidati će dobiti, a ostatak će morati pronaći u šumi.

"Mislim da ću svakako doprinijeti zadatku pošto je to moja regija. Ne može nitko to bolje shvatiti nego Dalmatinac", rekao je nasmijani Ivan.

Budući da izgradnja suhozida nije jednostavna, kandidati će imati pomoć. U goste im dolaze predstavnici Udruge Suhozid – profesionalci koji će ih podučiti kako pravilno izvesti zadatak.

"Hrvatskih suhozida ima preko 120 tisuća kilometara na Jadranu. Doprinos koji su ljudi kroz stoljeća dali gradnjom suhozida daje dodatnu dozu veličanstvenosti Jadrana i dalmatinskog krajolika", rekao je predstavnik udruge Ivo Butković.

Mirisi, okusi i kamen Dalmacije: Težak zadatak pred kandidatima na 'Farmi'
Foto: Rtl

Suhozid često služi kao ograda, a kroz povijest je imao brojne funkcije – od odvajanja prostora, preko molova za brodove, do izgradnje utvrda. Danas se često koristi za uljepšavanje okućnica. Male stijene koje se umeću između većih komada kamena drže strukturu, a ključno je postići dobar balans.

"Počinje se s velikim kamenom koji ide na dno, a zatim idu sve manji, ovisno o visini. Vidim da su kandidati dobro sve zapamtili. Nisam se nadao da će im odmah ići dobro, posebno kad sam čuo da gotovo nitko nikada nije vidio suhozid, osim Ivana iz okolice Zadra", rekao je Mladen Šuljić iz Udruge Suhozid.

Savjeti profesionalaca pomogli su kandidatima, koji su se odmah bacili na posao.

"Da nije bilo njih, ne znam kako bismo mi to uopće započeli, tako da je super što su nam došli. Kao da slažemo legiće", rekla je Nikolina, koja je prva uzela alat i krenula pripremati teren.

S druge strane, sluge koje borave u štali – Iman, Haris, Manuela i Patrik – dobili su gastronomski zadatak. Moraju pripremiti dva poznata dalmatinska specijaliteta: soparnik i višku pogaču.

"Soparnik je specijalitet i jedno od najstarijih jela Dalmacije. Bilo je ranije poznato kao jelo za sirotinju, a danas je jedna od najpoznatijih delicija", rekao im je na početku Marinko.

Soparnik je jednostavno tijesto punjeno blitvom, mladim lukom i peršinom, premazano maslinovim uljem i zapečeno u pećnici. Izvana je hrskavo, a iznutra sočno i mekano. Viška pogača, tradicionalno jelo s otoka Visa, poznato je po bogatom okusu i jednostavnosti – tijesto se puni inćunima ili srdelama, uz rajčicu, luk i masline, te peče u pećnici kako bi zadržalo rustikalni mediteranski karakter.

"Veselim se izradi dalmatinskih specijaliteta", rekla je Iman, oduševljena ovotjednom temom jer, kako kaže, posebno voli dalmatinski kraj.

Vođa obitelji Ivan tijekom tjedna mora paziti da svi zadaci, i oni u kući i u štali, budu kvalitetno pripremljeni za ocjenjivanje.

"Gosti su odlični. S puno volje su nam pokazali što trebamo napraviti, vjerujem da neće biti problema odraditi zadatak", zaključio je Ivan.

Kako će se kandidati snaći u dalmatinskom tjednu i hoće li uspješno izvršiti sve zadatke? Odgovore donose nove epizode ‘Farme’ – od ponedjeljka do petka u 20:15 sati na RTL-u! Show je dostupan i na platformi Voyo.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali