Vijesti /

Počela 'sezona' salmonele, evo kako se prenosi

Salmonela se može prenijeti rukama zaražene osobe pri rukovanju hranom, kontaminiranim priborom ili preko radne površine.

VOYO logo
VOYO logo

"Salmoneloze se najčešće javljaju u obiteljskim domaćinstvima, zatim su posljedica hranjenja u ugostiteljskim objektima (restorani, slastičarnice, hoteli) ili javnim kuhinjama zatvorenog tipa. Izvor zaraze su u većini slučajeva nedovoljno termički obrađena hrana tipa domaći kolači, krempite ili slični kremasti kolači, ali i obroci poput pohane piletine, pečenih jaja, školjki i sl.", objašnjava doktorica Brigita Hengl iz Hrvatske agencije za hranu.

Ono na što posebno treba obratiti pozornost je i higijena prilikom pripreme hrane. Naime, salmonela se može prenijeti rukama zaražene osobe pri rukovanju hranom, kontaminiranim priborom ili preko radne površine te međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane, kao i držanjem hrane u neprikladnim uvjetima, primjerice izvan hladnjaka ili dulje vrijeme na sobnoj temperaturi.

Temperatura, glavobolja, mučnina, proljev...

Da je uistinu riječ o salmonelozi, može se potvrditi samo pretragama, a simptomi bolesti započinju nakon relativno kratke inkubacije od 12 do 24 sata. Kako upozorava doktorica Marina Valek, zamjenica predsjednice Znanstvenog odbora za prehranu, alergene i hranu za posebne potrebe Hrvatske agencije za hranu, iz HZJZ-a Osječko-baranjske županije, manifestiraju se kao akutna bol u trbuhu, povišena temperatura, glavobolja, mučnina, proljev i povraćanje.

Valek ističe kako bolest obično traje nekoliko dana, a dulji tijek i komplikacije javljaju se ovisno o imunitetu osobe i serotipu Salmonella. Teški simptomi bolesti su, dodaje, krv, sluz i neprobavljena hrana u stolici, gubitak težine i groznica popraćena visokom temperaturom i treskavicom.

Prema naputcima doktorice, u vrijeme vrućina zbog opasnosti od salmonele treba izbjegavati mlijeko i hranu koja sadrži mnogo neprobavljenih ostataka (celuloza, biljna vlakna, žilavo i masno meso i sl.), a nije dobro konzumirati ni jela sa zaprškom, kao ni prženu ili hranu prelivenu s masnoćom koja je grijana, kuhana ili pržena, kolače s masnim kremama i alkohol.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali