
Koliko je sigurna hrana koju jedemo? U mesnicama staro meso, u restoranima pokvarene namirnice!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi
međunarodni Dan sigurnosti hrane odlučila je
posvetiti borbi protiv pokvarenih namirnica, problemu koji je
Hrvatima jako dobro poznat, piše
Godišnje bacimo 400 tisuća tona hrane: Evo kako izbjeći bacanje namirnica i što s njima učiniti
Prema podacima WHO-a, zbog korištenja pokvarenih namirnica svake godine život izgubi više od 400 tisuća ljudi. Samo u Europi godišnje 23 milijuna građana oboli od trovanja hranom, od čega gotovo 5.000 ljudi od toga i umre.
"Ovo je jedinstvena prilika kojom želimo potaknuti svijest o opasnosti pokvarenih namirnica, tako da osiguramo da hrana bude čista u cijelom ciklusu proizvodnje; od poljoprivrednog imanja do našeg tanjura", izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, predsjednik WHO-a u razgovoru za DW .
Dok predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije apelira na sve sudionike prehrambenog lanca da poštuju sigurnost potrošača, većina aktera u tom lancu nerijetko pokušava 'podvaliti' pokvarenu namirnicu kupcu. Sve počinje od banalnog i gotovo nevinog pokušaja prodavača na tržnici, da među zdravo voće i povrće sakrije i nekoliko gnjilih komada proizvoda. Neki trgovci besramno prepakiraju hranu kako bi kupcu sakrili da je istoj istekao rok trajanja.
U restoranima, s druge strane, gostioničari nisu voljni baciti
kupljenu hranu koju nisu prodali svojim gostima, pa često
kuharima sugeriraju da 'malo odrežu' te uklone trule i
No, tu su i 'ozbiljni' prevaranti među kojima su najistaknutiji
mesari. Kao što je i većini Hrvata poznato, pokvareno meso se
često pojavljuje i u drugim državama Europe.
Evo što jesti ako želite zaštiti vaše zdravlje: Ovo je pet supernamirnica budućnosti!
U tom je kontekstu važno naglasiti i ulogu vlada država, zato što
bi sva hrana koja dolazi na tržište trebala zadovoljiti
regulative nadležnih tijela za nazor sigurnosti hrane,
















